يکشنبه، 23 تير 1398

تأثیر نافرمانی اولاد بر نفقه

پرسش :

با توجه به وجوب پرداخت نفقه اولاد توسط پدر بفرمایید: الف. آیا در این حکم بین فرزند صغیر و کبیر تفاوتی هست؟ (اعم از متمکن و غیر متمکن). ب. آیا مراد از تمکن، قدرت فعلی است یا توانایی بالقوه تحصیل مال را نیز شامل می‌‏شود؟ ج. در صورت تخلف فرزند واجب النفقه از دستورات شرعی پدر، آیا وجوب پرداخت نفقه وی ساقط می‌‏شود؟ (مثلاً نوجوان فقیری که پدر را اذیت نموده و از ورود وی به خانه شخصی‏اش جلوگیری می‏کند، واجب النفقه است؟)

پاسخ :
الف. فرق نمی‌‏کند، و نفقه فرزند در صورتی بر پدر واجب است که قوت یوم و لیله‏‌اش را نداشته باشد که در این صورت فقط همان قوت را باید به او بدهد.
ب. اگر قدرت تأمین قوت خود را دارد نفقه‏‌اش بر پدر واجب نیست.
ج. اگر نفقه‏‌اش واجب است به آنچه ذکر شده ساقط نمی‌‏شود. 1378/3/8

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.