يکشنبه، 23 تير 1398

چگونگی تبدیل نوع انتخابی دیه به وجه رایج پس از توافق

پرسش :

آیا بعد از انتخاب نوع دیه توسط جانی (و با تعذر عین آن) بدون رضایت مجنی‌علیه، یا ورثه شرعی و قانونی او، می‌‏توان منتقل به قیمت نمود و در صورت عدم توافق، تکلیف چیست؟ و در جایی که بعضاً اولیای دم، صغیر هستند و رعایت غبطه صغار به دادستان محول شده، آیا با احراز اعسار جانی یا در جایی که اولیای دم کبیر با تودیع سهم صغار، خواهان اجرای قصاص بوده، از نوع درهم که کمترین دیات (از لحاظ قیمت رایج) می‏‌باشد رعایت غبطه صغار می‌‏شود یا خیر؟

پاسخ :
گرچه انتخاب یکی از اصول شش‌گانه دیه با شخص جانی است، لیکن تبدیل آن به قیمت، موقوف بر توافق و تراضی طلبکار و بدهکار دیه است و در صورتی که اصل انتخابی جانی متعذر باشد، چنان‌چه یکی دیگر از اصول شش‌گانه ممکن باشد، طلبکار دیه می‌‏تواند قمیت اصل انتخابی جانی را نپذیرد و مطالبه عین یکی از اصول شش‌گانه با واگذاری حق انتخاب به جانی را نماید و جانی مکلف به انتخاب یکی از اصول قابل تحویل و تسلیم است.
 در موارد واگذاری اتخاذ تصمیم درباره حقوق صغار به ولی قهری آنان یا به حاکم و قاضی، تشخیص چگونگی غبطه صغار حسب مورد موکول به نظر تصمیم گیرنده در آن باره است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.