يکشنبه، 23 تير 1398

حکم تشریح جسد مسلمان در صورت ضرورت

پرسش :

خواهشمند است نظریات خود را در مورد مسایل ذیل بیان فرمایید: با توجه به این‌که جهت آموزش دانشجویان پزشکی تشریح اجساد انسانی لازم است، چنان‌چه دانشگاه‌‌ها نتوانند اجساد غیرمسلمان تهیه کنند و یا مشکلات بسیاری بر سر راه تهیه آن وجود داشته باشد، آیا می‌‏توان جسد مسلمان را تشریح کرد یا خیر و اگر امکان تشریح وجود نداشته باشد چگونه باید نسبت به حل مشکل آموزش پزشکی اقدام نمود؟ و آیا رضایت وارث شرط است؟

پاسخ :
تشریح بدن میت در صورتی که نجات نفس محترمه یا دستیابی به علم پزشکی که مورد نیاز جامعه است، یا اطلاع از مرضی که جان مردم را تهدید می‌‏کند متوقف بر آن باشد جایز است، ولی لازم است با بودن جسد غیر مسلمان از جسد میت مسلمان برای این کار استفاده نشود و فرقی میان داشتن یا نداشتن وارث و رضایت و عدم رضایت وارث نیست.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.