دوشنبه، 24 تير 1398

مجازات راننده به جهت عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی

پرسش :

از نظر مقررات راهنمایی و رانندگی، سوار شدن و سوار کردن روی طایر اتومبیل یا رکاب یا محل دیگری که در قسمت خارجی وسیله نقلیه است ممنوع می‏‌باشد. فردی بالغ و عاقل در محلی که ممنوع بوده سوار شده، راننده هم او را نهی کرده و گفته پیاده شود، ولی راکب به حرف راننده توجهی نکرده و پس از طی کردن مسافتی، فرد متخلف به زمین افتاده و وسیله نقلیه هم روی بدن او رفته و فوت نموده است؛ لذا با توجه به این‌که مقتول هم خودش مقصر بوده و راننده هم فرصتی و مهلتی نداشته تا وسیله را متوقف کند، لذا خواهشمند است نظر مبارک را در این زمینه بیان فرمایید؛ دیه کلاً به عهده راننده است یا دیه به عهده او نیست یا دیه باید تنصیف شود؟

پاسخ :
تقصیر و عدم تقصیر مدخلیتی در اصل ضمان دیه ندارد و میزان صدق استناد و عدم آن است پس اگر افتادن راکب مستند به فعلی از راننده باشد مثل این‌که بر اثر ترمز کردن او افتاده باشد راننده ضامن است و اگر خود به خود جلو ماشین افتاده در حالی که وقوع قتل حتمی است و امکان جلوگیری از آن نیست استناد به راننده صادق نیست و ضمان ندارد و اگر مستند به هر دو باشد بالنسبه حساب می‌‏شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390