پنجشنبه، 27 تير 1398

عضویت زنان در هیأت تحقیق

پرسش :

همان‌طور که می‏دانید لایحه بازسازی در مجلس، تصویب شده و براساس این قانون، هیأت‌‌‌های بازسازی در ادارات و دانشگاه‌ها تشکیل شده و هیأت‌‌‌های بدوی زیر نظر اینها با وظایف خاصی که قانون تصویب کرده انجام وظیفه می‌‏نمایند، این هیأت‌‌‌های بدوی دارای یک سری گروه‌های تحقیق می‌‏باشند که وظایف‌شان طبق قانون به قرار زیر است: 1. جمع‏آوری مدارک و تشکیل پرونده نهایی؛ 2. تحقیقات محلی در مورد متهم؛ 3. مصاحبه با متهم؛ 4. تحقیق در مورد وضعیت متهم قبل و بعد از انقلاب در رابطه با انقلاب اسلامی و اظهار نظر درباره آنها؛ 5. تحقیق درباره وضع مالی و معیشت متهم و افراد تحت تکفل او در صورت لزوم؛ 6. ارسال پرونده اتهامی به هیأت پس از تکمیل تحقیقات، همراه با گزارش و خلاصه پرونده با امضای اکثریت امضا و مهر گروه؛ 7. تحقیق و پیگیری در مورد این‌که تصمیمات اخذ شده از سوی هیأت‌‌ها، به درستی توسط مقامات مسؤول اجرا شده است یا نه. حال، با توجه به این‌که کار گروه‌های تحقیق تهیه اطلاعات و دادن آنها به هیأت‌‌‌های بدوی می‌‏باشد و سپس آن هیأت‌‌ها بر اساس این اطلاعات و بر طبق قانون در مورد یک فرد قضاوت و حکم صادر می‌‏کنند، لطفاً بفرمایید: الف. آیا از نظر شرعی یک دختر هم می‌‏تواند تحت عنوان عضو گروه تحقیق هیأت بدوی، انجام وظیفه نماید؟ ب. اگر جواب منفی و یا مثبت می‌‏باشد؛ آیا مربوط به تمام وظایف ذکر شده می‌‏باشد و یا شامل بعضی از آنهاست؟ ج. برای اجرای این قانون در دانشگاه، اگر فرد مذکر و حایز شرایط گروه تحقیق وجود نداشته باشد، آیا یک دختر می‌‏تواند این مسؤولیت را بپذیرد؟

پاسخ :
در انجام وظایف مزبوره طبق مقررات دولت اسلامی فرقی بین زن و مرد نیست البته زن مکلف است در برخوردها حجاب واجب را مراعات کند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.