پنجشنبه، 27 تير 1398

کفر وارث هنگام مرگ مورّث

پرسش :

این‌جانب با خانمی که کلیمی بوده سپس به دین مبین اسلام مشرف شد، ازدواج کردم و من یک خانه برای او خریدم که پس از آن فوت کرد و من به علت مسلمان بودن تنها وارث او بودم. برای انحصار وراثت اقدام کردم، اما پنج نفر کلیمی (به عنوان چهار فرزند و شوهر قبلی او) تقاضای انحصار وراثت ما را رد کرده اولاً؛ منکر تدین او به دین اسلام شدند و ثانیاً؛ منکر ازدواج من با او گردیدند و ثالثاً؛ خودشان را تنها وارث او قلمداد کردند. من عقدنامه را به دادگاه بردم، دادگاه تأیید و تصدیق کرد که ما با هم ازدواج کرده و او مسلمان شده بود. وقتی از این حربه دست آنان خالی شد، یکی از فرزندان ادعای مسلمانی می‌‏کند (با این‌که قبلاً همه‏شان در دادگاه گفته بودند که کلیمی هستند و حتی منکر مسلمان بودن مادرشان می‏شدند، حالا به خاطر گرفتن قسمت اعظم ارث، چنین ادعایی را دارد). لطفاً بفرمایید؛ آیا شخص مذکور شرعاً می‌‏تواند ادعای وراثت کند و از او ارث ببرد یا نه؟

پاسخ :
اگر معلوم است که فرزند قبلاً کافر بوده ادعای او که «در وقت مردن مادر مسلم بوده» پذیرفته نیست، مگر آنکه به طریق شرعی آن را اثبات کند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.