پنجشنبه، 27 تير 1398

لزوم اخراج ثلث قبل از تقسیم ترکه | استفتاء هفت

پرسش :

1. خانمی فوت کرده و مقداری پول و مال باقی گذاشته و فقط دو برادرزاده دارد، این پول را ایشان در ابتدا از طریق کارگری کسب کرده، ولی بعدها منزل رهن می‏‌کرد، می‏‌خواهیم بدانیم این پول آمیخته با ربا است یا رهن با آن فرق دارد؟ اگر ربا است؛ تکلیف شرعی برداشت این پول چیست؟ در ثانی؛ ایشان با برادرزاده کوچک‌ترش میانه بدی داشته و گفته من به او هیچ نمی‏‌دهم. می‏‌خواهیم بدانیم این پول را چه کنیم؟ آیا همه‏ را در راه خدا بدهیم؟ 2. مطلب دیگر این که چند سال پیش مادر دو خواهر مدتی مریضی کشیده و فوت کرد و داماد خواهر بزرگ‌تر عهده‌‏دار مخارج آن مادر بود. حالا می‌‏خواهیم بدانیم آیا شرعاً واجب است خواهر کوچکتر نصف مخارج را بدهد؟

پاسخ :
1. اگر یقین به‏وجود ربا در بین اموال ندارند و میت وارث دیگری ندارد ترکه به ‏دو برادر زاده می‌‏رسد ولی در صورت یقین به ‏وجود ربا در بین اموال باید به‏ حکم مال مخلوط به‏ حرام به‏ شرحی که در رساله مذکوراست عمل نمایند.
2. اگر به ‏عنوان قرض مخارج را متکفل‏ شده می‌‏تواند مطالبه کند و از اصل ترکه برداشته می‌‏شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.