شنبه، 20 ارديبهشت 1399

انواع بزرگای زلزله

پرسش :

انواع بزرگای زلزله کدامند؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد تاتار:

انواع بزرگا بسیار متعدد و متداول‌ترین آنها عبارتند از:

بزرگی در مقیاس محلی (ریشتر) برای تعیین بزرگی در فواصل نزدیک از روی بیشینه دامنه امواج ثبت شده توسط لرزه سنج وود اندرسن؛

بزرگا در مقیاس امواج حجمی برای تعیین بزرگی زلزله های دور از بیشینه دامنه ثبت شده امواج اولیه توسط لرزه نگار بنیوف؛

و بزرگی در مقیاس امواج سطحی برای تعیین بزرگی زلزله های دور از بیشینه دامنه امواج سطحی ثبت شده در لرزه نگارهای بلند دوره بنیوف.

در حال حاضر معتبرترین مقیاس بزرگی، بزرگی گشتاوری (Mw) است که مستقیماً مرتبط با ابعاد گسل ایجاد کننده زمین لرزه و سختی مواد تشکیل دهنده سنگ‌های منطقه گسلی و مقدار لغزش سنگ‌ها در طرفین سطح گسل می‌باشد. لذا بهترین برآورد بزرگی یک زمین لرزه براساس محاسبه انرژی آزاد شده آن صورت می گیرد که بنام بزرگی گشتاوری معروف است. این بزرگی اولین بار توسط هنکس و کاناموری در سال 1979 ارایه گردید.

منبع: پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله