پنجشنبه، 27 تير 1398

ممانعت از نکاح با کفو | استفتاء چهار

پرسش :

دختر بالغه و رشیده‌‌ای به عقد شخصی در آمده و بعد از اجرای عقد از پدرش طلب اذن می‌‏نماید، لیکن پدر اذن نمی‌‌‏دهد، با این که دختر و پسر هر دو کفو شرعی و عرفی یکدیگر هستند و دختر میل تام به زندگی با این پسر دارد و می‌‏گوید: غیر از این پسر با شخص دیگری ازدواج نمی‌‏کند و پدر هم می‌‏گوید که: در مورد این پسر اصلاً اجازه نخواهد داد؛ آیا در این صورت اذن پدر لازم است یا نه؟ و در فرضی که اذن پدر لازم شد، از پسر ابراء مدت می‌‏خواهد یا نه؟

پاسخ :
ازدواج دختر باکره منوط به اجازه پدر است مگر آن که با میل دختر به ازدواج، پدر از ازدواج وی با کفو عرفی و شرعی او ممانعت کند و خوف آن باشد که کفو دیگری برای خواستگاری دختر پیدا نشود که در این صورت ولایت پدر ساقط است، و در موردی که ولایت پدر ساقط نیست، صحت عقد مشروط به اجازه پدر است و اگر پدر اجازه نکند، دختر نمی‌‏تواند آثار عقد صحیح را مترتب نماید و احوط آن است که با طلاق در عقد دایم و با ابراء مدت در عقد متعه از هم جدا شوند گرچه این احتیاط واجب نیست.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.