سه‌شنبه، 1 مرداد 1398

اختلاف زوجین در انتهای مدت نکاح منقطع

پرسش :

1.‌ چنانچه طرفین عقد نکاح منقطع در مورد ابتدای مدت عقد توافق داشته باشند ولی در خصوص انتهای مدت اختلاف داشته باشند؛ وضعیت عقد مزبور در فرض مسأله چگونه است؟ 2. در فرض مبهم بودن مهریه (در صورت اختلاف زوجین در میزان آن) در نکاح منقطع، وضعیت نکاح چگونه است؟ آیا نکاح مزبور باطل است؟

پاسخ :
آیت الله العظمی جعفر سبحانی
«1. اگر مرد مدعی انقضای مدت است باید از نزدیکی خودداری کند و اگر مدعی بقای مدت و زن منکر است مقتضای احتیاط آن است که مرد بقیه مدت را ببخشد تا زن هم مشکل پیدا نکند.
2. اگر طرفین معتقد بودند که موقع خواندن عقد،‌ مهریه معیّن بوده است و اختلاف بعداً رخ داده است در این صورت ضرری به صحت نمی‌‌زند والله العالم. 1395/11/13»

آیت الله العظمی سید علی سیستانی
«اگر مهر و مدت تعیین نشود عقد صحیح نیست. 1395/11/18»

آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی
«در صورتی که هنگام عقد مهریه یا مدت عقد معلوم نباشد عقد باطل است. 1396/7/6»

آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
«1. مدعی زیاده باید بینه اقامه کند.
2. اگر مهر تعین واقعی داشته ولی زن مثلاً مدعی زیاده است زن باید برای اثبات زیاده مهر بینه اقامه کند و الا قول مرد با قسم مقدم است والله العالم. 28 جمادی الاول 1438 ه.ق»

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«1. قول مدعیِ مدت کمتر مقدم می‌شود.
2. چنانچه در اصل مقدار معین بوده ولی در کم و زیاد آن اختلاف دارند، قول مدعی کمتر قابل قبول است. 1395/11/18»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه