سه‌شنبه، 1 مرداد 1398

توسل به اصول عملیه جهت صدور حکم کیفری

پرسش :

1.‌ آیا اساساً با توسل به اصول عملیه میتوان حکم کیفری علیه کسی صادر نمود؟ 2. در پرونده‌ای با موضوع تصادف رانندگی منتهی به فوت، در تشخیص راننده اختلاف نظر وجود دارد ـ با توجه به این‌که قبلاً یقین به راننده بودن فرد خاصی وجود داشته است ـ آیا دادگاه می‌تواند با توسل به اصل استصحاب بنا را بر یقین سابق گذاشته و همان فرد را راننده تشخیص داده و علاوه بر پرداخت دیه به مجازات حبس نیز محکوم نماید؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی
«1. مانعی ندارد.
2. استصحاب مذکور مثبت است و حجت نیست. 24 صفر 1437 ه.ق»

آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
«محکوم شدن آن شخص با استصحاب ثابت نمی‌شود والله العالم. 18 شوال 1436 ه.ق»

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«این‌گونه استصحاب‌ها از قبیل اصل مثبت است و در جای خود ثابت شده است که حجیت ندارد. 1394/5/7»

آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«در مورد سؤال و مثال استصحاب مثبت تخلف فرد مذکور و استناد حادثه به او نمی‌باشد. 1394/5/18»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه