چهارشنبه، 2 مرداد 1398

آثار شهادت بر شهادت در حدود و تعزیرات

پرسش :

با توجه به این که شهادت بر شهادت در حدود و تعزیرات مسموع نیست و لکن در اثبات آثار ناشی از آنها دارای اعتبار است، بفرمایید: آیا عنوان جرم صادق است و فقط مجازات حدی و یا تعزیری ساقط می‌شود (مثلاً با شهادت بر شهادت جرم زنا ثابت می‌شود لکن مجازات مرتفع می‌شود) یا این که اساساً عنوان جرم صادق نیست و شخص زانی یا سارق محسوب نمی‌شود؟

پاسخ :
آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (ره)
«عنوان جرمی که مستوجب حدّ است ثابت نمی‌شود و بقیّه آثار وضعیّه به او می‌شود. 1385/02/28»

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«شهادت بر شهادت در حدود خواه حدود الهی باشد یا حدود الهی ـ انسانی، مانند قذف پذیرفته نیست ولی در حقوق الناس هرگاه شرایط در آن جمع باشد پذیرفته است. همیشه موفق باشید. 1384/11/17»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه