جمعه، 4 مرداد 1398

دحو الارض چیست؟

پرسش :

در مفاتیح الجنان از امام رضا (علیه السلام) نقل شده است روز بیست و پنجم ذى القعده مصادف است با دحو الأرض یعنى زمین از زیر کعبه پهن شده است با توجه به اینکه در زمان فعلى مناطقى وجود دارد که از نظر ارتفاع از سطح دریا بسیار بیشتر از زمین مکه مى باشد لذا خواهشمند است در خصوص صحت آن نظرتان را مرقوم نمایید؟

پاسخ :
بسمه تعالى: «دحو» در لغت به معنى پهن شدن مى باشد در آن صورت مراد این است که اطراف زمین را آب فرا گرفته بود، نخستین نقطه اى که از آب بیرون آمد سرزمین مکه است و به تدریج آبها فرو نشست و زمین خود را نشان داد، البته زمان (سال) اتفاق بیان نشده است و شکل ظاهرى زمین را در آن زمان باید در نظر گرفت. احتمال دیگرى که در اینجا هست و آن این که دحو به معناى حرکت باشد. (ازالة الشىء عن مقرّه) در این صورت مراد این است که نقطه شروع حرکت وضعى از ناحیه مکه بوده و دیگر قسمت‌ها به تَبَع آن بوده است. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد دوم، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌ السلام، 1390.