چهارشنبه، 9 مرداد 1398

ابزار اجرای قصاص عضو

پرسش :

در قانون [مجازات اسلامی] ماده 281 آمده است: اگر گرمی یا سردی هوا موجب سرایت زخم بشود باید قصاص در هوای معتدل انجام گیرد. آیا می‌‏توان از این قبیل مسائل فقهی و قانون استفاده نموده عنوان کرد: الف. آیا برای جلوگیری از عفونت زخم و یا سرایت آن می‌‏توان از وسایل پزشکی در شرایط تمیز (استریل) استفاده نمود؟ ب. در مورد قصاص می‌‏توان از بی‏حسی موضعی یا بیهوشی برای کاهش درد استفاده کرد یا صرفا بایستی قصاص مشابه شرایط جانی باشد. ج. در مورد انجام قصاص آیا می‌‏توان از وسایل تشخیصی و یا درمانی پزشکی کمک گرفت تا حد قصاص بهتر مشخص گردیده و قصاص از حد تجاوز ننماید؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«ماده 281 قانون مجازات اسلامی عینا از فقه برداشته شده و حکم فقهی هم همان است که در قانون آمده و باید به آن عمل نمود.
الف. بی‏ اشکال است.
ب. ظاهرا نمی‌‏شود استفاده نمود مگر اینکه قصاص کننده خود راضی باشد چون قصاص حق قصاص کننده است حتی می‌‏تواند قصاص نکند و عفو کند مجانا یا در مقابل عوض.
ج. این کار لازم است انجام بشود حتی اگر وسایل تشخیصی پزشکی نباشد باید از وسایل ابتدایی استفاده شود تا قصاص از حد تجاوز نکند. در فقه در مورد قصاص جروح به این معنا تصریح شده است. 1378/28/01»

منبع: استفتائات، انتشارات نجات، قم، چاپ اول، 1377 ش، ج 1، ص 444.