پنجشنبه، 25 مهر 1398

شک در مصداق آنیه یا خیر ظرفى از طلا یا نقره

پرسش :

اگر ظرفى از طلا یا نقره شک شود که مصداق آنیه است یا خیر حکم آن چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى: سؤال به صورت فنى مطرح نشده است. شک درباره استعمال اوانى یکى از دو منشأ را دارد:
الف. گاهى شبهه موضوعیه است مانند آن که به جهت تاریکى نمى داند آیا آن که از نقره یا طلا ساخته شده شکل آنیه دارد یا نه.
ب. گاهى شبهه مفهومیه است زیرا در سعه و ضیق لفظ آنیه شک دارد که آیا تنها منحصر به ظرفِ معدّ براى اکل و شرب است و یا دائره آن وسیع تر است مثلاً طشت یا مکحله هم از این قبیل است و لذا اگر شک در صدق آنیه باشد محکوم به حلیت است. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.