جمعه، 24 آبان 1398

احکام حج | عدول زن از اعمال حج تمتع به حج افراد: سوال یازده

پرسش :

زنی پیش از مُحرم شدن به احرام عمره تمتع، حیض شد و می‌دانست که پیش از وقوف در عرفات پاک می‌گردد و به نیت عمره تمتع محرم شد و یک روز پیش از وقوف در عرفات پاک شد و غسل کرد و اعمال عمره تمتع را به جا آورد و تقصیر کرد و پس از آن که به خانه برگشت خون دید، با علم به این موضوع که عادت ماهانه او منظم نیست و یا بر فرض آنکه عادت ماهانه او هم منظم باشد، در این صورت حکم او چیست؟ در حالی که می‌داند اگر تا پاک شدن خود منتظر بماند، وقوف در عرفات را از دست خواهد داد و یا آن که همراهان و همسفرانش چشم انتظار او نخواهند ماند؟

پاسخ :
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​بسمه تعالی: اگر خونی که بعد از اعمال دیده است ویژگیها و خصوصیات خون حیض را نداشت و یا آن که ویژگیهای آن را هم داشت، اما تا بعد از ده روز پس از اولین روز خون دیدن ادامه داشت، در این صورت، این خون، استحاضه است و اعمال او صحیح می‌باشد و حکم به حیض بودن او نمی‌شود و اگر خون دیده شده، ویژگیها و خصوصیات حیض را داشت و در ده روز قطع شد آشکار می‌شود که حج او افراد بوده است و باید پس از انجام دادن اعمال حج، عمره مفرده‌ای را به جا آورد و مجزی خواهد بود، والله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.