چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام وقف | مسائل متفرقه: سوال بیست و شش

پرسش :

قطعه زمینى وقف حمام عمومى بوده و مدّتها بصورت حمام عمومى دایر بوده است، ولى چند سالى است که حمام خراب شده است و بخاطر اینکه در زمان حاضر مردم معمولاً هر کدام در منزل خود حمّام دارند آن حمام خیلى مورد استفاده نبوده است، در این زمان فردى مى گوید من این زمین را از سازمان اوقاف خریده ام و پس از مدّتى در این زمین مسجدى بنا کرده و تولیت آن را به عهده مى گیرد. با توجه به مطالب فوق بیان بفرمایید که: 1 ـ آیا خرید و فروش زمین وقفى جایز است؟ چنانچه موضوع وقف خراب شود چطور؟ و در صورت جواز از چه کس یا سازمانى مى شود خرید؟ 2 ـ حکم این مسجد ساخته شده چگونه است؟ و نمازهایى که در آنجا خوانده مى شود، صحیح است یا خیر؟ 3 ـ آیا باید دوباره در آن زمین حمّام عمومى ساخته شود؟ با توجه به اینکه چندان استفاده اى ندارد و کسى هم بانى ساخت حمام نمى شود و خرج زیادى هم براى مسجد شده است.

پاسخ :
1 ـ در بعض موارد فروش وقف ممکن است، که امر آن منوط به متولى شرعى آن و حاکم شرع است.
2 ـ فعلاً حمل بر صحّت کنید، لذا این مسجد صحیح است و احکام آن را دارد و نماز در آن بى اشکال است.
3 ـ خیر، لازم نیست.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.