سه‌شنبه، 22 بهمن 1398

احکام حدود الهی | مسائل متفرقه: سوال سی‌ و یک

پرسش :

لطفاً ملاک در تشخیص محارب را بیان فرمایید و آیا در صدق آن، اخافه تنها کفایت مى کند؟

پاسخ :
قدر متیقن که مورد توافق و فتواى فقها نیز مى باشد این است که ملاک محارب، تشهیر سلاح به قصد اخافه است و صدق و تحقق آن، به صرف اخافه، بدون اسلحه کشیدن، یا اسلحه کشیدن، بدون قصد اخافه، مشکل است.

بلى اسلحه اى که در ملاک محارب بودن، موضوعیت دارد اختصاص به اسلحه گرم ندارد و شامل هر سلاحى که ترساندن و کشتن مردم با آن ممکن و متعارف باشد، مى شود ـ از قبیل کارد، چاقو، چوب، سنگ، بنزین براى به آتش کشیدن و مواد منفجره و امثال اینها ـ .(1)

پی نوشت:
1 ـ به تفصیل الشریعه فى شرح تحریرالوسیله، کتاب الحدود، ص 501 مراجعه شود.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.