چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام دیات | جنایات وارده توسط کودکان: سوال چهار

پرسش :

بچه نابالغ صدمه جانى به کسى مى رساند. آیا ولىِّ آن بچه ضامن است یا نه؟ و همچنین اگر دیوانه صدمه اى بکسى بزند، تکلیف چیست؟

پاسخ :
بچه اگر ممیز باشد و صدمه مالى و یا جانى کمتر از موضحه به کسى وارد کند، خود او ضامن است و اگر صدمه جانى، موضحه و بالاتر باشد، دیه بر عاقله بچه است، و اگر ممیز نیست، کسى ضامن نیست. مگر مستند به تقصیر و عدم حفظ متصدى و حافظ طفل باشد. که در این صورت او ضامن است.
دیوانه اگر ضررى وارد آورد کسى ضامن نیست. مگر آنکه شخصى سبب شده باشد، که در این صورت آن شخص ضامن است.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.