پنجشنبه، 22 اسفند 1398

احکام | موسیقی، غنا و رقص: سوال شصت و نه

پرسش :

چگونه ما امروزه موسیقى از نوع مشروع و حلال هم داریم و آلات موسیقى هم به دو دستۀ آلات موسیقى مشترکه و آلات موسیقى مختصه تقسیم شده‌اند؟ لطفا دلایل را بیان فرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ نواختن آلات مخصوصه که مناسب مجالس خوشگذرانى باشد موسیقى لهوى است چه آن نواختن در مجلس خوشگذرانى باشد یا در غیر آن، و نواختن موسیقى لهوى و گوش دادن به آن و ساختن و خریدوفروش و ترویج آن جایز نیست. و در حرمت موسیقى لهوى مطرب بودن فعلى شرط نیست، چه مطرب باشد یا نباشد حرام است، و این آن چیزى است که از روایات وارده از معصومین علیهم السّلام استفاده مى‌شود به جهت اینکه آنچه در روایات معتبره آمده نهى از مثل مزمار و بربط و غیر آن است و از آنجا که نهى از ذات نهى از عمل مناسب با آن ذات مى‌باشد و عمل مناسب با آلات مزبور استعمال آنها به وجه لهوى است، در نتیجه نهى از آلات مزبور نهى از استعمال آنها به وجه لهوى مى‌باشد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.