شنبه، 24 اسفند 1398

احکام مضاربه | سوال نه

پرسش :

کسى مى‌خواست مبلغى قرض مضاربه‌اى به کسى بدهد تا هر ماه از او مقدارى سود بگیرد، چون وى گیرنده را نمى‌شناخت به من گفت: اگر شما ضمانت کنید، درصدى از آن سود را به شما مى‌دهم، قبول کردم پس از چند ماه او ورشکست شد و پول او هنوز وصول نشده، ایا این جانب مدیون وام‌دهنده هستم یا وام‌گیرنده؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ عامل مضاربه اگر به مضاربۀ شرعى عمل نکند، ضامن است؛ و شما هم چنانچه شرط شده بود که اگر عامل مضاربه به مضاربه عمل نکند و مال صاحب سرمایه تلف شد، سرمایه را ضامن باشید، ضامن هستید؛ و اگر شرط شده بود در صورتى که عامل به مضاربه عمل کرد و اتفاقاً در تجارتش ضرر کند و سرمایه تلف شود، ضامن باشید، شرط مزبور باطل است، و شما ضمانى ندارید؛ و نیز اگر شرط ضمان شده بود مطلقاً- چه عامل به مضاربه عمل کند و اتفاقاً ضرر کند، و چه عمل نکند و مال تلف شود- شرط مزبور باطل است، و ضمانى بر شما نیست، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.