جمعه، 22 فروردين 1399

حکم تدریس استاد مرد برای دانشجوی زن

پرسش :

سیستم آموزشى و کارى دانشگاههاى ما اسلامى است امّا به دلیل امکانات کم و کمبود اساتید خانم در بعضى از دانشگاهها اجبارا از اساتید مرد براى دانشجویان دختر استفاده مى‌شود. از سوى دیگر یکى از اساسى‌ترین و مهمترین مراحل روشهاى استریل در بیمارستانها و بخصوص در اتاق عمل شستن دستها به روش جراحى (به اصطلاح اسکراب کردن) است بطورى که کوچکترین خطا و اشتباه در آن مى‌تواند زندگى بیمار را به خطر اندازد و او را دچار انواع امراض عفونى و نهایتا مرگ کند، با وجود چنین شرایطى خانمها مى‌توانند دست خود را تا ناحیه آرنج آن برهنه کنند (به سبب شستن دستها تا آرنج که براى عمل ضرورى و واجب است) در جایى که بعلت نبود امکانات در برخى از بیمارستانها فقط یک محل براى اسکراب کردن (بصورت مشترک براى آقایان و خانمها) وجود دارد. آیا انجام چنین کارى از نظر شرعى که اکثر اوقات آقایان نیز آنجا حضور دارند جایز است یا خیر؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ در هر حال زنان لازم است و لو در کلاس درس حجاب شرعى را رعایت کنند؛ و در فرض سؤال، استفاده از استاد مرد در صورتى که استاد زن موجود نباشد و استاد مرد متدیّن و مورد اطمینان باشد مانعى ندارد. و برهنه بودن دستهاى زن در حین عمل جراحى به مقدار ضرورت مانعى ندارد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.