دوشنبه، 15 ارديبهشت 1399

حکم روزه زن حامله

پرسش :

حکم روزه زن حامله را بیان کنید.(1)

پاسخ :
زن حامله ای که به واسطۀ حمل، روزه گرفتن برای خودش یا بچه اش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست؛ اما باید قضای آن ها را به جا آورد و نسبت به پرداخت فدیه:(2)

1. زایمان او نزدیک نیست (حامل غیرمقرب):

فدیه واجب نیست (آیات عظام سیستانی و نوری).

اگر احتمال عقلایی ضرر بدهد و خوف ضرر حاصل گردد، حکم حامل مقرب را دارد که نظراتشان در آنجا بیان می شود (مقام معظم رهبری و آیات عظام فاضل، بهجت، صافی و مکارم).

درصورتی که روزه بر او حرجی باشد، افطار می کند و احتیاطاً فدیه هم باید بدهد(3) (آیت الله تبریزی).

2. زایمان او نزدیک است (حامل مقرب):

الف. روزه برای حمل ضرر دارد:

برای هر روز یک مد طعام نیز به فقیر بدهد (مشهور).

فدیه واجب نیست (آیت الله فاضل).

ب. روزه برای خودش ضرر دارد:

برای هر روز یک مد طعام نیز به فقیر بدهد (آیات عظام سیستانی، فاضل و بهجت).

احتیاط واجب، برای هر روز یک مد طعام نیز به فقیر بدهد (حضرت امام، مقام معظم رهبری و آیت الله گلپایگانی).

احتیاط مستحب، برای هر روز یک مد طعام نیز به فقیر بدهد (آیات عظام خویی، تبریزی، وحید، زنجانی، مکارم و صافی).

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی،فصل فی موارد جواز الافطار، الرابع؛ توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ1728؛ وحید، توضیح المسائل، مسئلۀ 1736؛ فاضل، جامع المسائل، ج 3، ص204، سؤال 639؛ استفتای کتبی خصوصی از مراجع عظام تقلید.
2- کفارۀ فدیه طبق نظر مشهور فقها 750 گرم طعام است و زمان وجوب آن ازهمان وقتی است که روزه را نگرفته است.
3- پرداخت فدیه در جایی است که روزه برایحمل، ضرر داشته باشد.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.