چهارشنبه، 17 ارديبهشت 1399

انتهای نیت روزه نیابتی

پرسش :

انتهای نیت برای روزه نیابتی قضای میت چه زمانی است؟(1)

پاسخ :
الف. تبرعی و مجانی:
تا اذان ظهر می باشد (مقام معظم رهبری و آیات عظام سیستانی، صافی، بهجت، فاضل، مکارم و تبریزی).

باید موقع اذان صبح نیت داشته باشد و حکم روزه برای خودش را ندارد (آیات عظام خویی و گلپایگانی).

ب. استیجاری:(2)
تا اذان ظهر می باشد (مقام معظم رهبری و آیات عظام سیستانی، صافی، بهجت، فاضل و مکارم).

باید موقع اذان صبح نیت داشته باشد و حکم روزه برای خودش را ندارد (آیات عظام خویی و گلپایگانی).

باید موقع اذان صبح نیت داشته باشد و حکم روزه برای خودش را ندارد و چنانچه بخواهد در بین روز تا قبل از اذان ظهر نیت کند، کفایت فعل معذور از منوب عنه محل اشکال است (آیت الله اراکی).

پی‌نوشت:
1- خویی، صراط النجاه، ج 1، سؤال 330؛ تبریزی، صراط النجاه، ج 5، سؤال 337؛ تبریزی، استفتائات جدید، ج 1، سؤال 667؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، سؤال 539؛ اراکی، استفتائات، ص 48، سؤال 3؛ گلپایگانی، ارشاد السائل، سؤال 174؛ استفتای کتبی از مراجع عظام تقلید.
2- اگر در عقد اجاره شرط شود که اجیر از اذان صبح، نیت روزه داشته باشد و نیت را به تأخیر نیندازد یا اطلاق اجاره در عرف مکلف، انصراف به این مسئله داشته باشد، در وفای به عقد اجاره معتبر است که از اذان صبح نیت کند.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.