يکشنبه، 4 خرداد 1399

احکام روزه قضا | افطار به واسطۀ تاریکی در هوای صاف

پرسش :

اگر شخص در هوای صاف به واسطۀ تاریکی هوا افطار کند و بعد معلوم شود که مغرب نبوده، حکم روزه اش چیست؟(1)

پاسخ :
الف. یقین داشته که مغرب شده:
باید قضای آن روز را به جا آورد و کفاره ندارد (مشهور).

اگر به واسطۀ تاریکی هوا، یقین یا اطمنان داشته که مغرب شده است، قضا و کفاره، هیچ کدام واجب نیست (آیت الله بهجت).(2)

ب. شک در مغرب شدن داشته:
باید هم قضای آن روز را به جا آورد و هم کفاره بدهد (حضرت امام و آیات عظام خویی، فاضل، گلپایگانی، صافی و سیستانی).

باید هم قضای آن روز را به جا آورد و هم بنا بر احتیاط واجب، کفاره بدهد (آیت الله بهجت).

پی‌نوشت:
1- توضیح المسائل مراجع، مسأله 1688؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 1696؛وسیلة النجاة، سوال 1137.
2- ایشان بین هوای صاف و ابری تفصیل نداده است.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.