يکشنبه، 4 خرداد 1399

بهترین موقع برای خواندن نماز عیدین

پرسش :

بهترین موقع برای خواندن نماز عیدین چه زمانی است؟(2)

پاسخ :
1. نماز عید قربان:
مستحب است، نماز عید قربان را بعد از بالا آمدن آفتاب بخوانند (مقام معظم رهبری، مشهور).
2. نماز عید فطر:
مستحب است، بعد از بالا آمدن آفتاب افطار کنند(2) و زکات فطره بدهند،(3) بعد نماز عید را بخوانند (مشهور).

پی نوشت:
1- عروة الوثقی، کتاب الصلوة، فصل فی الصلوات المرغبات، فصل فی صلاة العیدین، قبل از مسأله 1؛ توضیح المسائل مراجع، مسأله 1518؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 1526.
2- عروة الوثقی، کتاب الصلوة، فصل فی الصلوات المرغبات، فصل فی صلاة العیدین، قبل از مسأله 1.
3- شایان ذکر است، استحباب ذکر شده برای افطار قبل از نماز می باشد؛ اما نسبت به پرداخت زکات فطره، کسی که نماز عید فطر نمی خواند، می تواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد؛ ولی اگر نماز عید فطر می خواند، برخی از مراجع مانند امام، خویی، بهجت، فاضل، سیستانی، وحید و نوری می فرمایند: «بنا بر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد» و برخی دیگر از مراجع مثل گلپایگانی، تبریزی، صافی می فرمایند: «بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد یا کنار بگذارد» و همچنین مراجعی مثل مکارم و شبیری زنجانی می فرمایند: «باید فطره را پیش از نماز عید بدهد.» تمام مطالب ذکر شده درفرضی است که شخص مجوز شرعی برای تأخیر نداشته باشد؛ اما درصورتی که مجوز شرعی و غرض عقلایی در بین باشد، فقها اجازه می دهند زکات فطره را کنار بگذارد و بعداً پرداخت کند؛ مثلاً:1. جایی که فقیر مورد نظر آبرومند است و مبلغ زکات فطره نیز کم است؛ طوری که شاید توهین به شخص فقیر حساب شود؛ بنابراین شخص می خواهد زکات فطرۀ دیگران را جمع کند و بعد به فقیر بدهد؛2. فقیر مورد نظر در دسترس نباشد (توضیح المسائل مراجع، مسأله 2029؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 2046؛ خویی، وحید، سیستانی، تبریزی، منهاج الصالحین، ذیل مسأله 1178، فصل فی وقت اخراج زکاة الفطره).

منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.