يکشنبه، 4 خرداد 1399

زکات فطره شخص متمکنی که هنگام وجوب زکات فطره، مالی برای پرداخت ندارد

پرسش :

تکلیف شخص متمکّنی که در روز عید فطر، مال یا وجه نقدی برای پرداخت زکات فطره ندارد، چیست؟

پاسخ :
1. می تواند جنسی را هرچندکه زیادتر از زکات قیمت دارد، به عنوان شراکت اهل زکات کنار بگذارد؛ مثلاً ساعت یا لباس و... و بعداً با اطمینان به رضایت آنها سهمشان را بپردازد یا اگر می تواند قرض خالی از حرج و اجحاف کند (آیت الله بهجت).(1)

2. اگر غنی شود با تمکّن از قرض، قرض نمودن لازم است؛ مگراین که تحمّل منّت قرض، حرج باشد، در این صورت صبر کند تا اموال خود را دریافت نماید؛ ولی در موقع پرداخت، نیّت ادا و قضا نکند و بقصد قربت مطلقه بدهد (آیت الله گلپایگانی).(2)

پی‌نوشت:
1- بهجت، استفتائات، ج 2، سوال 3388.
2- گلپایگانی، مجمع المسائل، ج 1، ص421، سوال 2 و3.

​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.