يکشنبه، 4 خرداد 1399

کنار گذاشتن زکات فطره بصورت مشاع

پرسش :

اگر انسان دارای مالی باشد که قیمتش از فطریه بیشتر است، آیا می تواند فطریه را ندهد و نیّت کند مقداری از آن مال برای زکات فطره باشد؟

پاسخ :
1. اگر نیّت کند مقداری از آن مال برای فطریه باشد، اشکال دارد (مشهور).(1)

2. اگر نیّت کند مقداری از آن مال برای فطریه باشد، بنابر احتیاط واجب کافی نیست (سیستانی).(2)

3. اگر نیّت کند مقداری از آن مال برای فطریه باشد، مانعی ندارد (بهجت).(3)

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، مسأله 2؛ خویی، تبریزی و وحید، منهاج الصالحین، زکات فطره، مسأله 1180؛ گلپایگانی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1595؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1594؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2032.
2- سیستانی، منهاج الصالحین، زکات فطره، مسأله 1180؛ سیستانی، مجموعه استفتائات زکات فطره، مسأله 33.
3- بهجت، استفتائات، ج 2، سوال 3353.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.