پنجشنبه، 15 خرداد 1399

احکام پیوند اعضاء | دیه اعضای اهدایی

پرسش :

آیا قطع عضو میت مسلمان برای پیوند زدن دیه دارد؟ این دیه به چه کسی می رسد؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز مکارم، فاضل و نوری): اگر میت در زمان حیات خود وصیت نکرده، بر قطع کننده دیه تعلق می گیرد و این دیه بین ورثه ها تقسیم نمی شود بلکه در راه خیرات برای خود میت صرف می شود.[1]

آیت الله مکارم: احتیاط در پرداخت دیه است و این دیه بین ورثه ها تقسیم نمی شود بلکه باید در راه خیرات برای خود میت صرف  شود.[2]

آیت الله فاضل: بر قطع کننده دیه تعلق می گیرد و این دیه بین ورثه ها تقسیم نمی شودبلکه بنابر احتیاط واجب باید در راه خیرات برای خود میت صرف شود هر چند میت در زمان حیات خود هم وصیت کرده باشد.[3]

آیت الله نوری: این موضوع به کیفیت وصیت بستگی دارد که در مقابل هر عضوی از بدن او که جدا می کنند مبلغی هم بپردازند یا نه، اگر مطلق باشد باید در راه خیر مصرف شود و ثواب آن مال میت می باشد و به ورثه مربوط نیست.[4]

پی نوشت:
[1]. امام، تحریر الوسیله، ج 2، التشریح، م 5 و 7؛ خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 1288؛ نورى، استفتائات، ج 1، س 992 و 995؛ سیستانى، توضیح المسائل، احکام پیوند، م 58 و 61؛ تبریزى، استفتائات، س 2075؛ وحید، توضیح المسائل، م2894؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، ص 577 و دفتر بهجت.
[2]. مکارم، استفتائات، ج 1، س 1443 و دفتر مکارم؛ احکام پزشکی، ص 133، س 336.
[3]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2135.
[4]. استفتائات، ج 1، ص 992.

منبع: احکام پزشکی و بیماران، سید مجتبی حسینی و سید محمدتقی محمدی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، ‫۱۳۹۴.