پنجشنبه، 23 مرداد 1399

علت گز گز و تنگ بودن گچ بعد از جراحی شکستگی قوزک پا

پرسش :

من ۳۰ سال دارم. بیست روز پیش بدلیل در رفتگی مج پای راست و شکستگی قوزک پا مورد عمل جراحی قرار گرفتم. بعد از ۴ روز پامو گچ گرفتن. توی عکس رادیولوژی دو تا نوار فلزی با ۵ پیج در هر طرف دیده میشه. بعضی روزها سر انگشتای پام گزگز میکنه و تنگ بودن شدید گچ رو احساس میکنم. از کجا بفهمم که پام داره درست جوش میخوره؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
در مواردی که شکستگی مچ پا با جابجایی قطعات شکسته شده همراه است بیمار نیاز به عمل جراحی دارد. در این عمل جراحی جااندازی باز قطعات شکسته شده صورت گرفته و سپس این قطعات با استفاده از پیچ و پلاک به یکدیگر متصل میشوند. در انتهای جراحی مچ پا و ساق در یک آتل گذاشته میشود. هدف از این آتل کاهش درد و تورم مچ پا است. بعد از چند روز این آتل برداشته شده و بیمار تشویق میشود تا مچ پای خود را حرکت دهد.

گچ گرفتن پا بعد از جراحی نه تنها به درمان بیمار کمک نمیکند بلکه موجب محدود شدن حرکات مچ پای وی میگردد. به همین خاطر توصیه به انجام آن نمیشود. گزگز انگشتان پا میتواند به علت فشار گچ به پای متورم باشد. فشار گچ میتواند موجب کاهش جریان خون اندام و بدنبال آن اختلال عصبی و گزگز شود. در این موارد در اسرع وقت باید گچ خارج شود.

بعد از جراحی بیمار در فواصل مشخص به توسط پزشک ارتوپد معاینه میشود. پزشک با استفاده از معاینه و در صورت لزوم رادیوگرافی مچ پا از روند مطلوب درمان و جوش خوردن شکستگی مطلع شده  آنرا به اطلاع بیمار میرساند.
​​​​​​​
منبع: ایران ارتوپد