شنبه، 25 مرداد 1399

علت ورم پای من بعد از شکستگی ساق و درمان با گچ

پرسش :

بنده، به دنبال شکستگی ناحیه ساق راست پا بر اثر تصادف، پس از ۸۰ روز گچ گرفتگی در حال حاضر گچ را باز کرده‌ام. ضمنا روی پایم کمی ورم کرده است و عکس گرفتم دکتر گفت کمی جوش خورده. با توجه به اینکه دکتر بعد از ۱۲ روز از عمل گچ گرفت و گفت بعد از گچ گرفتگی راه رفتن به طور متناوب به بهبودی سریع‌تر افراد کمک می‌کند. سؤال من این است علت ورم و اینکه حالا بعد از ۸۰ روز دکتر فرمود که با یک عصا حایل به سمت چپ می توانی با هر دو پا راه بروی و تا دو ماه دیگر جوش کامل می خورد چیست. کی از شر عصا خلاص می شوم؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
وقتی شکستگی ساق تحت عمل جراحی قرار میگیرد پزشک معالج برای کاهش درد بیمار و کمک به ترمیم زخم جراحی کل اندام تحتانی را در یک آتل قرار میدهد. این آتل چند روز بعد از جراحی خارج شده و بیمار شروع به حرکت دادن مچ پا و مفصل زانو میکند. اگر این حرکات زود شروع نشوند بیمار دچار خشکی مفصلی بخصوص در مچ پا میگردد.

پس وقتی ساق برای درمان شکستگی استخوان های آن جراحی میشود گچ گیری بعد از آن نه تنها تاثیری در بهبودی بیمار ندارد بلکه مشکلات زیادی را به بیمار تحمیل میکند. یکی از این مشکلات محدود شدن حرکات مچ پا است. بیمار نمیتواند مچ پای خود را هنگامی که در گچ است حرکت دهد و همین امر موجب بروز محدودیت حرکتی در آن میشود.

مشکل دیگر رسیدگی به زخم جراحی است که با وجود گچ به درستی قابل انجام نیست و مشکل دیگر اینست که بیحرکت ماندن پا در گچ موجب افزایش ورم آن میشود.

شکستگی ساق معمولا در عرض سه ماه جوش میخورد و اگر جوش نخوردگی بعد از ۹-۶ ماه ادامه یابد ممکن است نیاز به عمل جراحی پیوند استخوان برای تحریک جوش خوردن آن وجود داشته باشد.

بیمار وقتی میتواند بدون عصا راه برود که شکستگی استخوان درشت نی کاملا جوش خورده و این استخوان تحمل وزن فرد را داشته باشد. این وضعیت را پزشک ارتوپد با بررسی رادیوگرافی بیمار تشخیص داده و به وی اجازه راه رفتن بدون عصا را میدهد.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: ایران ارتوپد