سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | مباحات عمومی

پرسش :

در روستاها و حتّى شهرها مرسوم است که زنبورهاى عسل کوهى در باغات افراد تشکیل کندو مى دهند، یا سال هایى که ملخ زیاد مى آید تعداد زیادى در باغ افراد قرار مى گیرند، یا هنگام باران آب هاى زیادى در نهرها و گودال هایى که درون باغ ویا زراعت افراد است جمع مى شود، یا گاه پرندگانى حلال گوشت که از گوشت آن استفاده مى کنند و پرندگانى که براى استفاده صوت آنها کاربرد دارد درون باغات و مزارع قرار مى گیرند، آیا قرار گرفتن آنها در باغات و مزارع شخصى افراد ملک صاحبان آنهاست، یا همچنان جزء مباحات عمومى است و هر کس با اجازه یا بدون اجازه آنها را بگیرد وتملّک کند مالک آن مى گردد؟

پاسخ :
تا زمانى که در ملک غیر است بدون رضایت صاحب آن ملک نمى توان آن را تملّک کرد (بنابر احتیاط واجب).

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.