سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وقف | وقف بر امام حسین علیه السلام: سوال یک

پرسش :

شخصى بدون آن که به اداره اوقاف شهرشان اطّلاع دهد، مقدارى از املاک خویش را وقف امام حسین (علیه السلام) کرده و وقف نامه کتبى نیز تنظیم و امضا نموده، و آن را نزد شخصى به امانت گذاشته است. پس از گذشت چند ماه پشیمان گشته، و از وقف عدول نموده، و وقف نامه را از شخص مزبور گرفته، و پس از فوت واقف یکى از بستگان او تصویر وقف نامه را به اداره اوقاف تحویل مى دهد. لطفاً بفرمایید: الف) آیا وقف بر امام حسین (علیه السلام) از اوقاف عامّه است یا خاصّه؟ ب) آیا در وقف بر آن حضرت (علیه السلام) قبول حاکم شرع، لازم است؟ ج) آیا در صحّت وقف برآن حضرت (علیه السلام) قبض متولّى وقف یا حاکم شرع شرط هست؟ د) آیا به مجرد انشاى کتبى، وقف محقّق مى شود؟ هـ) آیا در مفروض سؤال، واقف حق عدول از وقف داشته است؟

پاسخ :
جواب الف تا آخر: وقف بر امام حسین (علیه السلام) از اوقاف عامه است، که نیاز به قبض و اقباض ندارد و عدول در آن جایز نیست.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.