پنجشنبه، 24 مهر 1399

حقوق مؤلف، ناشر، مخترع و مبتکر | سوال دو

پرسش :

آیا به نظر شما مؤلف و نشر حقوقى دارند؟ مخصوصاً با توجه به این که امروزه در همه وزارت خانه هاى فرهنگ و اطلاعات و مراکز چاپ و نشر در همه کشورها این حق به رسمیت شناخته شده و در قوانین مربوط به حقوق مؤلف و حق اختراع و ابتکار گنجانده شده است‌؟

پاسخ :
حق نشر براى مؤلف و ناشر هرچند نزد عقلا ثابت است، اما از نگاه شریعت ثابت نشده است. دلیل این نظر این است که ما راهى نداریم براى احراز امضاى شارع نسبت به حقوق مستحدثه اى که در زمانهاى متأخر از زمان تشریع در میان عارف و عقلا ایجاد شده است.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.