پنجشنبه، 24 مهر 1399

عکس‌بردارى و استفاده از مطبوعات بدون رضایت ناشر | سوال دو

پرسش :

آیا مالک کتابفروشى یا کارمند آن مى تواند از مجلات و روزنامه‌ها استفاده کند؛ بدین معنى که بدون خریدارى آنها و بدون موافقه ناشر، به خواندن و مطالعه آنها بپردازد؟ مخصوصاً در حالتى که این مطبوعات در میان کیسه هاى پلاستیکى بسته بندى شده باشد و کارکن کتاب فروشى، آنها را از کیسه بیرون مى آورد و بعد از مطالعه، دوباره به حالت اول بازمى گرداند، با علم به این که این مجلات و جراید در مالکیت کتابفروشى نبوده و با سیستم خاصى به فروش میرسد، بدین ترتیب که از تعداد فروخته شده، درصد خاصى از سود یا قیمت آنها به کتابفروشى تعلق مى گیرد و نسخه هاى باقى مانده توسط شرکت توزیع کننده باز پس گرفته مى‌شود؟

پاسخ :
تا زمانى که مالکان اصلى مجلات و روزنامه ها راضى نباشند، مالک کتاب فروشى یا کارکن آن حق استفاده و مطالعه آنها را ندارد؛ در صورتى که این مطالعه، مستلزم تصرف در آنها باشد.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.