پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | دیات: سوال شش

پرسش :

اگر شخصى کشته شده و جنازه او مثلاً در بیابان، منزلى یا باغى یافت شود و هیچ‌یک از قاتل و مقتول شناسایى نشوند، بفرمایید: الف) آیا دیه‌اى وجود دارد؟ ب) بر فرض ثبوت، پرداخت دیه به عهده کیست و مورد مصرف آن کجاست‌؟

پاسخ :
دیه بطور کلى براى مسلمان که غیرمهدورالدم است واجب مى‌باشد.

البته در صورتى که وارثى داشته باشد زیرا (لا یهدر دم المسلم) که سنتى است قطعى، ولى اگر وارثى نداشته باشد در صورت وجود مالى غیر از دیه، و ارش امام مسلمین مى‌باشد ولى چون در صورت مفروض، دیه از بیت‌المال باید پرداخت شود دیه‌اى وجود ندارد زیرا خود دیه از بیت‌المال داده مى‌شود و در این صورت دریافت و پرداخت دیه از بیت‌المال (تحصیل حاصل) مى‌باشد.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.