يکشنبه، 25 آبان 1399

احکام | اجتهاد و تقلید: سوال پنجاه و هفت

پرسش :

آیا ولی فقیه می تواند حلال خدا را حرام و حرام او را حلال کند؟ مثلا امام فرمودند که حج بی برائت، حج نیست.

پاسخ :
ولی فقیه نمی تواند حلالی را حرام یا حرامی را حلال کند. بلکه در مواردی با احراز شرط خاصی حکمی را بیان می کند که بدون وجود آن شرط فتوا چیز دیگری است.  مثلا فقیه جامع الشرایط احراز می کند که در این سال برای زایرین خانه خدا خطر وجود دارد و اعلام می کند که کسی به حج نرود. به ظاهر مردم خیال می کنند که فقیه حلال را حرام کرده است ولی در واقع او یقین کرده است که یکی از شرایط حج که امنیت طریق می باشد موجود نیست. و در موردی هم که مثال زده اید مقصود امام (ره) آن است که حج بی برایت حج واقعی و کامل نیست.  ولی نفرموده اند حج باطل است.  مثل آن که بگوییم نمازی که در آن توجه کامل نباشد نماز نیست ولی این نماز بی توجه باطل نیست و قضا هم ندارد.

منبع: کتابخانه دیجیتال امام علی علیه السلام