چهارشنبه، 3 دی 1399

چرا نباید از مرجع تقلید مرده تقلید کنیم؟

پرسش :

با توجه به اینکه چرا وقتی مرجع تقلید ما می میرد ما نباید از او پیروی کنیم به توجه به اینکه در رساله خود تمام نکات را نوشته است؟

پاسخ :
انسان در مقابل تکالیف شرعی خود 3 حالت می تواند داشته باشد یا اینکه احتیاط نماید، یا مجتهد باشد، و یا اینکه تقلید نماید از مرجع تقلید کسی که می خواهد از مرجعی تقلید نماید باید شرایط تقلید را رعایت نماید.

به فتوای همه علماء اسلام یکی از شرایط تقلید این است که انسان از فرد زنده تقلید نماید. در شرایط تقلید بیان شده که انسان باید از مجتهد مرد، بالغ، عاقل، شیعه دوازده امامی، حلال زاده، زنده و عادل تقلید نماید.

پس زنده بودن یکی از شرایط مجتهد است، علماء در رساله های عملیه ذکر کرده اند در صورتی که شما از مرجع زنده ای که تقلید می نمایید آن مرجع داناتر از دیگران باشد، در زمان بعد از مرگ او نیز می توانید از او تقلید نمایید به شرط اینکه این ادامه تقلید مرجع مرده با اجازه یک مرجع زنده باشد.

منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی