چهارشنبه، 3 دی 1399

چرا برخی از فرقه های اسلام به مسئله تقلید معتقد نیستند؟

پرسش :

چرا برخی از فرقه های اسلام به مسئله تقلید معتقد نیستند؟ آیا حتماً باید از مرجع زنده تقلید کرد؟

پاسخ :
همه فرقه های اسلامی به تقلید معتقدند، با این تفاوت که شیعه معتقد است از مجتهد زنده باید تقلید کرد (بقا بر میت هم با اجازه مجتهد زنده باید باشد) از این طریق مسئله اجتهاد همواره زنده و بالنده و پویا است و بدین وسیله حکم مسایل مستحدثه و موضوعات نو و تازه از نظر حکم اسلامی به بن بست نمی رسد. از ظاهر دلایل تقلید مثل آیه "فاسئلوا اهل الذّکر" و ادله دیگر استفاده می شود که مرجع تقلید باید زنده باشد، به اضافه این که به عقیده شیعه مرجعیت، نیابت عامّه از حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، بنابراین در مرجعیت، امامت و پیشوایی و رهبری نهفته است و امام و پیشوا باید زنده باشد.

اهل تسنن فقط از چهار نفر میت تقلید می کنند و نظر آن ها را معتبر می دانند.
1. ابوحنیفه (نعمان بن ثابت) متوفای 150 قمری.
2. عبدالله بن ادریس شافعی، متوفای 240 ق.
3. احمد بن حنبل، متوفای 240 ق.
4. مالک بن انس، متوفای 174 یا 179 ق. (1)

حتّی صوفیه و دراویش و اسماعیلیه و سایر فرقه های شیعی و سنّی اهل تقلید از علمای خود هستند. البته آنان که پای بند دین نباشند، رجوع به متخصّص و آگاه در احکام دین (تقلید) ندارند.

پی نوشت:
1. عبدالله مبلّغی آبادانی، تاریخ ادیان و مذاهب جهان، ج 3، ص 1185، 1192، 1193 و 1196.

منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی