پنجشنبه، 25 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

غلبه بر حس از دست دادن حافظه

پرسش :

احساس می کنم حافظه خود را از دست می دهم، چه اقدامی برای مقابله باید انجام دهم؟


پاسخ :
اینکه احساس می کنید حافظه خود را از دست می دهید دلیل بر از دست دادن حافظه نیست زیرا این احساس نیز مانند سایر احساسات ممکن است واقعیت بیرونی نداشته باشد و به دلیل ضعف در اعتماد به نفس و دچار شک و تردید نسبت به پدیده های بیرونی و امور زندگی است بنابراین این احساس و سایر احسات ساخته و بافته ذهن را باید در بیرون تست و آزمایش کنید.

مثلا شما باید ببنید چیزهایی که خیلی حیاتی و مهم هست مثل گوشی موبایل و یا دسته کلید را آیا در هفته سه یا چهار بار فراموش می کنید و یا مثلا از پنج کلمه ای که نا همگون باشد و در یک موقعیت یک دقیقه ای یاد گرفته اید بعد از یک ساعت حداقل ۴تای آن را می توانید به یاد بیاورید در صورتی که که احساس خود را آزمایش کردید و یا با تست های حافظه و یادگیری به مشکل یه یاد سپردن و ضعف حافظه خود یقین پیدا کرده اید. باید بگوییم صرف نظر از مسایل ژنتیکی و ارثی، ضربه های مغزی، مصرف داروهای بیهوشی و مصرف مواد زایل کننده عقل؛ بیشتر مشکلات حافظه به دلیل عدم اندوزش صحیح امور بیرونی است مثلا افرادی که دچار اضطراب، وسواس فکری و یا افسردگی هستند به دلیل مشغولیت ذهنی هنگامی باید یک مسئله را با دقت به ذهن بسپارند به دلیل عدم توانایی تمرکز و دقت حواس یا آن کار یا قرار و یا یک لغت بطور ناقص و یا اصلا اندوزش که مرحله اول یادگیری است انجام نمی شود به همین دلیل هنگام بهره برداری از آنچه که اندوخته اید نمی توانید موفق باشید.

در بعضی از مواقع فرد به دلیل مسایل روانشناختی اعتماد به نفس ضعیف دارد و در مرحله بهره برداری دچار شک و تردید می شود که شما بهتر است یک تاریخچه از چگونگی شروع این احساس قبل و بعد و مثال هایی بعنوان دلیل برای احساستان ذکر فرمایید. ده روش برای تقویت حافظه خدمت شما تقدیم می شود:
مقدمه : حضور در مکان های مذهبی و دعاهای وارده در کتب ادعیه که برای تقوبت حافظه وارد شده است و ایمان به قدرت لایزال الهی ، صدقات و توکل به خداوند و صلوات بعنوان یک اصل کلی و زیر بنایی تمام کارها از جمله اعتماد به نفس و تقویت حافظه الزامی است:
 
۱. توجه خود را بر روی آن چه مطالعه می‌کنید متمرکز سازید:
توجه یکی از مؤلفه‌های عمده حافظه است. به منظور آن که اطلاعات از حافظه کوتاه مدّت به حافظه بلند مدّت منتقل گردند، شما باید به طور فعّال به آن‌ها توجه کنید. سعی کنید در محیط‌هایی بدون سر و صدای موجب حواس‌پرتی، مثل تلویزیون، موسیقی و ... مطالعه کنید.
 
۲. از حفظ کردن مطالب و با عجله برای امتحان حاضرشدن بپرهیزید:
جلسات منظمی برای مطالعه در نظر بگیرید. مطالعه مطالب در طول چند جلسه، زمان کافی برای پردازش مناسب اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهد. پژوهش‌هانشان می‌دهد که دانش‌آموزانی که به طور مرتب مطالعه می‌کنند بسیار بهتر از کسانی که تمام مطالب را در یک جلسه طولانی مطالعه می‌کنند، مطالب را بهیاد می‌آورند.
 
۳. اطلاعاتی که مطالعه می‌کنید را سازماندهی کنید:
پژوهشگران دریافته‌اند که اطلاعات در حافظه به صورت خوشه‌ای سازماندهی شده‌اند. شما نیز می‌توانید به بهره‌گیری از این ویژگی به ساختاردهی و سازماندهی مطالبی که مطالعه می‌کنید بپردازید. سعی کنید مفاهیم و عبارت‌های مشابه یا مرتبط را با هم گروه‌بندی کنید.
 
۴. از وسایل یاد یار برای به خاطر سپردن اطلاعات استفاده کنید:
منظوراز وسایل یادیار، روشی است که دانش‌آموزان معمولاً از آن‌ها برای یادآوری مطالب کمک می‌گیرند. برای مثال، شما می‌توانید عبارتی که باید به یادآورید را به چیزی که خیلی برایتان آشناست مرتبط سازید. بهترین یادیارها آن‌هایی هستند که تصورات مثبت، شوخی‌ها یا چیزهای تازه و ابتکاری را به خدمت می‌گیرند. مثلاً قافیه یک شعر، یک آواز و یا یک جوک ممکن است به شما در به یاد آوردن بخش خاصی از اطلاعات کمک کنند.
 
۵. اطلاعات را در ذهن‌تان بسط دهید و مرور کنید:
برای به خاطر آوردن اطلاعات، شما باید آنچه مطالعه کرده‌اید را در حافظه بلند مدّت خود قرار دهید. یکی از موثرترین روش‌ها، بسط و مرور نام دارد. یک مثال از این روش این است که ابتدا تعریف عبارت‌های کلیدی را بخوانید، سپس با دقت بیشتر آن تعریف‌ها را مطالعه کنید و سرانجام به مطالعه تشریح جزئیات معنی آن عبارت‌ها بپردازید. پس از چند بار تکرار این فرایند، یادآوری این اطلاعات بسیار بهتر و آسانتر خواهد شد.
 
۶. اطلاعات تازه را با چیزهایی که قبلاً می‌دانستید ارتباط دهید:
هنگامی که مطالب ناآشنا و تازه‌ای را مطالعه می کنید، مدتی را به فکر کردن در مورد این که این اطلاعات چه ارتباطی با دانسته‌های قبلی شما دارد اختصاص دهید. با ارتباط برقراری کردن بین ایده‌های جدید و دانسته‌های موجود قبلی، احتمال به خاطر آوردن اطلاعات تازه به نحو چشمگیری افزایش خواهد یافت.
 
۷. مفاهیم را در ذهن‌تان مجسّم کنید:
بسیاری از افراد با مجسّم کردن اطلاعاتی که مطالعه کرده‌اند، قدرت حافظه و به یادآوری خود را بهبود چشمگیری می‌بخشند. به عکس‌ها، نمودارها و سایر تصاویر کتاب‌های درسی‌تان توجه کنید. حتی اگر چنین تصاویری وجود ندارد می‌توانید خودتان ایجاد کنید. در حاشیه یادداشت‌هایتان شکل یا نمودار بکشید یا از ماژیک‌های رنگی برای برجسته‌سازی و گروه‌بندی مطالب مرتبط استفاده کنید.
 
۸. مفاهیم جدید را به فرد دیگری آموزش دهید:
پژوهش‌هانشان می دهد که خواندن مطالب با صدای بلند، در به خاطر سپردن آن‌ها بسیارموثر است. روان‌شناسان همچنین دریافته‌اند که در صورتی که دانش‌آموزان به«تدریس» مفاهیم جدید به دیگران بپردازند، درک و یادآوری آن‌ها بهبود پیداخواهد کرد. شما می‌توانید با آموزش دادن مفاهیم و اطلاعات جدید به دوست یاهمکلاس خود، این رویکرد را امتحان کنید.
 
۹. به اطلاعات پیچیده توجه بیشتری کنید:
آیا تا کنون متوجه شده‌اید که به یاد آوردن اطلاعات ابتدایی یا انتهایی یک فصل، گاهی چقدر آسانتر است؟ پژوهشگران دریافته‌اند که موقعیت قرار گرفتن اطلاعات می‌تواند در به یادآوردن آن‌ها نقش داشته باشد. در حالی که به یادآوردن اطلاعات میانی ممکن است دشوار باشد، شما می‌توانید با صرف وقت بیشترو مرور اطلاعات از اوّل و یا تجدید ساختار اطلاعات، بر این مشکل فائق آیید. هنگامی که به یک مفهوم پیچیده و سخت برخوردید، زمان بیشتری را صرفبه خاطر سپاری آن کنید.
 
۱۰. روش مطالعه خود را تغییر دهید:
یک راه عالی برای افزایش قدرت یادآوری مطالب، تغییر گاه به گاه روش مطالعه است. اگر به مطالعه در یک مکان معین عادت کرده‌اید، سعی کنید جایتان را عوض کنید. اگر بعد از ظهرها مطالعه می‌کنید، هر روز صبح چند دقیقه‌ای رابه مرور اطلاعاتی که روز قبل مطالعه کرده‌اید اختصاص دهید. با افزودن یکعنصر جدید به جلسات مطالعه خود می‌توانید اثربخشی تلاش‌هایتان را افزایش دهید و قدرت یادآوری خود را بهبود بخشید.

منبع: www.soalcity.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
پرسش و پاسخ مرتبط
موارد بیشتر برای شما