جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | تغییر و تبدیل وقف: سوال هشتاد

پرسش :

1. با توجه به فرمان معظم له، در امر به جهاد سازندگی و توسعۀ جاده در‏‎ ‎‏روستاهای کشور و غیره؛ این جانب به اتفاق اهالی محل و گروه جهاد سازندگی در اکثر‏‎ ‎‏روستاهای شهرستان شاهرود (امام شهر) به فعالیت چشم گیری جهت احداث جاده،‏‎ ‎‏توسعۀ جاده، مدارس، حمام، لوله کشی و غیره مشغول هستیم. مسأله مورد استفتا این‏‎ ‎‏است: در مسیر راه، حسینیه ای است که رفت و آمد را به سختی دشوار نموده است؛‏‎ ‎‏چرا که از هر طرف حسینیه، جاده به طوری تنظیم شده که هرگونه آمد و رفت صورت‏‎ ‎‏می گیرد، این حسینیه مزاحم است. ما تقاضا داریم امر مقرر فرمایید که مقدار یک متر‏‎ ‎‏عرضاً و چهار متر طولاً از حسینیه به جاده بدهیم تا جاده مانند جاهای دیگر خوب‏‎ ‎‏شود. ناگفته نماند که در حدود سی متر از آن قسمت به زمین حسینیه داده شده که در‏‎ ‎‏حقیقت حدود پنج متر از این حسینیه گرفته می شود.‏ ‏‏2. مقداری از اراضی که در گذشته قنات در آن بوده و چند سالی است خشک شده و زمین ها بدون‏‎ ‎‏استفاده است. اجازه بفرمایید این اراضی را فروخته و پولش را صرف و خرج عمران روستا نماییم.‏

پاسخ :
پاسخ سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، جایز نیست.‏

پاسخ سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، مربوط به صاحبان آن ها است و در صورت وقف فروش آن جایز نیست و امر آن با‏‎ ‎‏متولی شرعی است.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.