دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف | تولیت وقف: سوال چهل

پرسش :

‏جاد‏‏ۀ‏‏ جدید مشهد ـ نیشابور، از یک کیلومتری جنوب قدمگاه می گذرد و با‏‎ ‎‏بهره برداری از آن، بقع‏‏ۀ‏‏ قدمگاه که منسوب به تشریف فرمایی هشتمین پیشوای شیعیان‏‎ ‎‏جهان، حضرت امام رضا علیه السلام است و همه روزه زائران و مشتاقان فراوان دارد، از رونق‏‎ ‎‏خواهد افتاد و مرکز بخش نیز ارتباط مستقیم با جاد‏‏ۀ‏‏ جدید و بعضی از روستاهای تابعه‏‎ ‎‏مگر به صورت نیم بندی نخواهد داشت.‏ ‏‏این بخشداری جهت پیش بینی آتی، در نظر دارد پس از طی مراحل قانونی، بلوار‏‎ ‎‏فعلی قدمگاه را که مشرف به بقعه است، مستقیماً تا جادۀ جدید که جمعاً 960 متر‏‎ ‎‏طول و 35 متر عرض است، امتداد بدهد. اراضی ای که در مسیر بلوار واقع می شود،‏‎ ‎‏کلاً موقوفۀ مربوط به بقعۀ رضوی می باشد و تحت نظر اوقاف نیشابور اداره می شود و‏‎ ‎‏قبلاً جهت کشت و زرع، با اجاره، به مستأجر واگذار شده است.‏ ‏‏ادارۀ اوقاف جهت خرید اراضی ـ طبق قانون توسعه معابرـ درخواست بهای آن را‏‎ ‎‏نموده تا بعداً نسبت به خرید زمین دیگر برای موقوفه اقدام کند. بخشداری در نظر‏‎ ‎‏داشته به دلیل نداشتن اعتبار ویژه، جهت خرید اراضی موقوفه، به صورت اخذ حق‏‎ ‎‏مرغوبیت از باقیمانده اراضی ـ پایاپای ـ عمل کند. به عبارت دیگر، با گرفتن حق‏‎ ‎‏مرغوبیت، بهای اراضی مسیر در بلوار را بدهد و چون در دو قسمت زمین، چه در‏‎ ‎‏مسیر و چه در حاشیۀ بلوار آتی، زمین موقوفه هست، بدون گرفتن حق مرغوبیت و‏‎ ‎‏پرداختن بهای زمین، پروژه را اجرا کند. طبق اطلاع واصله حق مرغوبیت جنبه شرعی‏‎ ‎‏ندارد و از طرفی بخشداری خیابانی که قصد احداث آن هم جهت امتداد دارد برای‏‎ ‎‏عموم خواهد بود و در حقیقت جزو بیت المال محسوب خواهد شد و جنبه استفاده‏‎ ‎‏اختصاصی ندارد. با عنایت به مراتب فوق، استدعای ارشاد و راهنمایی دارد و در‏‎ ‎‏صورتی که اجازه فرمایند، زمین وقفی، به طول 960 متر و عرض 35 متر جهت اجرای‏‎ ‎‏پروژۀ مذکور، مورد بهره برداری عموم قرار گیرد.‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، تصرّف در موقوفات آستانه مبارکه حضرت رضا ـ سلام الله‌‏‎ ‎‏علیه ـ باید، زیر نظر سرپرست امور آستانه باشد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.