پنجشنبه، 21 مرداد 1400

سن مناسب برای ازدواج یا معیار بلوغ در ازدواج

پرسش :

آیا در شرع مقدّس اسلام سنّ شرعى و قانونى ازدواج دختران و پسران، سنّ بلوغ می باشد؟

پاسخ :
سنّ نُه و پانزده سالگى سنّ تکلیف است و الزامآ سنّ ازدواج نیست، توضیح این که : ازدواج در صورتى جایز است که دختر یا پسر رشد جسمانى کافى براى ازدواج داشته باشد، البته در صورتى که کارشناسان بطور خاص یا بطور عام تأیید کنند که فلان دختر یا پسر یا عموم دختران در محیط ما، در فلان سن، رشد جسمانى کافى براى ازدواج ندارند، ازدواج در چنین سنّى حرام است، به تعبیر دیگر، بلوغ به حسب ادّله شرع، چهار مرحله دارد:‌

الف) بلوغ به معناى سنّ تکلیف و رعایت واجب و حرام و انجام نماز و مانند آن.‌

ب) بلوغ به معناى آمادگى براى روزه، بطورى که مایه ضرر و زیان و بیمارى پسران و دختران نشود.‌

ج) بلوغ براى ازدواج، بطورى که دختران از نظر جسمى آمادگى کافى داشته باشند، و خطر إفضاء و نقائص دیگرى در کار نباشد.‌

د) بلوغ و رشد براى مسائل اقتصادى و مالى، بطورى که در معاملات مغبون نشوند. از آنچه در بالا گفته شد، جواب سؤال روشن شد.‌

​​​​​​​منبع: مرکز پاسخگویی به احکام شرعی و مسائل فقهی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)