چهارشنبه، 31 شهريور 1400

فرق معنای عفو و صفح و غفران

پرسش :

با توجه به آیه 14 سوره تغابن، چه فرقی بین معنای «عفو» و «صفح» و «غفران» وجود دارد؟

پاسخ :
در آیه 14 سوره تغابن می خوانیم: «یَأَیهُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِکُمْ وَ أَوْلَادِکُمْ عَدُوًّا لَّکُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَ إِن تَعْفُواْ وَ تَصْفَحُواْ وَ تَغْفِرُواْ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِیمٌ»؛ (اى کسانى که ایمان آورده ‏اید! بعضى از همسران و فرزندانتان دشمنان شما هستند، از آنها بر حذر باشید و اگر عفو کنید و چشم بپوشید و ببخشید، [خدا شما را مى‏ بخشد] چرا که خداوند بخشنده و مهربان است).

«عفو» مرحله نخست و به معنى گذشت و ترک انتقام و هر گونه عکس العمل مى باشد، و «صفح» به معنى روى برگرداندن و نادیده گرفتن و فراموشى کردن می باشد، این مرحله دوم مى باشد، اما «غفران» به معنى پوشانیدن آثار خطا و گناه است، که مردم هم آن را به فراموشى بسپارند. این آخرین مرحله و برترین مقامات انسان هاى با ایمان در برابر خطاهاى دیگران می باشد.

منبع: اخلاق در قرآن‏، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: جمعى از فضلاء، مدرسة الامام على بن ابى طالب(علیه السلام)، قم‏، 1377 ش،‏ چاپ اول‏، ج 3، ص 421.