پنجشنبه، 30 دی 1400

شخصیت حضرت فاطمه(س) در کلام علامه ابن شهر آشوب و علامه اربلی

پرسش :

علامه ابن شهر آشوب و علامه اربلی درباره شخصیت حضرت فاطمه(سلام الله علیها) چه می گویند؟

پاسخ :

شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در کلام علامه ابن شهر آشوب

علامه خیبر ابن شهر آشوب درباره ویژگی های حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) می گوید:
آن کس که گفتارش راست، احوالش با برکت، کردارش پاک و آراسته به عدالت، خشنود در گفتار، پسندیده در راهنمایى، با دلسوزى و مهربانى گویاى حدیث، آزاد زن بخاطر انفاق، بانوى زنان در صدقه دادن، خویشتن دار در همه جا و بریده از همگان براى همیشه، درخشان بر اثر احسان و در پوشش بسان مریم کبرى و رازش پنهان و به نیکى از دیگران جدا، شهودش تابناک و پرستشش آسمانى، در پارسایى بى اعتنا به همه چیز، در زایمان پاک، در پارساى برگزیده، پرستش‌گر خشنود، خشنود از پروردگار و مورد پسند او، شب زنده دار گرامى، نیایش‌گر پاکدامن، بانوى بانوان، محبوب حبیب خدا و برگزیده خداى رحمان، دختر بهترین رسولان و نور چشم سرور همه آفریدگان، رشته پیوند بین زنان جهانیان، دادخواه پیشگاه عرش در روز جزاء، میوه نبوت، مادر امامان، شکوفه دل، شفیع امت، زهراء گرامى، سپید روى شکوهمند، مورد احترام در زیر گنبد کبود، حوریه انسان نما، بتول عذراء، ششمین نفر از زنان بزرگ.

وارث سرور پیامبران، همسر سرور اوصیاء، فاطمه الزهراء، صدیقه کبرى، آسایش جان حضرت مصطفى، درد آشناى بى فریاد و ناله، دارنده درخت طوبى آن کس که در شان او و همسر و فرزندانش سوره «هل اتى»نازل گشته است، دختر پیامبر، همدم وى، مادر سبطین، جده امامان، بانوى زنان دنیا و آخرت، همسر مرتضى، مادر مجتبى، دختر مصطفى، بزرگ بانوى ناشناخته گرامى، زن ستمدیده شهیده، بانوئى خردمند، همتاى مریم، بر کنار از هر بدى، نشان دار هر خوبى، آن کس که وصفش در انجیل آمده و به نیکى و بزرگى از او یاد گشته، گوهر تابناک و ستایشگرش خداى جلیل که به فرمان پروردگار، خطبه عقدش با مرتضى را جبرئیل قرائت کرد.(1)

شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در کلام علامه اربلی

علامه اربلى درباره ویژگی های حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) می گوید:
هم اکنون سخن از فاطمه (علیهاالسلام) به میان مى آوریم، همان فاطمه اى که به خاطر تابش انوار وی تابش نسبش افزون گشته، و از افتخارات او مزایاى روشنی به دست آمده است و با پرتو والایش بر دیگر نسبت ها برترى یافته و ارج و منزلتش را با شرافت، ارزندگى بخشیده است، او فانوس نبوت است که شفاعتش پرتو افکنده و انوارش درخشان و ستارگان آسمانش با جلای ابرهاى سفید، فروغ و درخشش یافته است.

وى پیام رسالت را به جان خرد نوشیده و بر بلنداى هفت آسمان بالا و بالاتر رفته است، او بر جایگاه هایى برین نشسته و درجات روشن و نورانى اوج گرفته، بزرگ منش و والاتبار بوده و شرافتمند و گرامى نسب است.

پاک و پاکزاده، درخشان و داراى فرزندانى تابناک، به اجماع درست اندیشان بانوى بزرگ، برگزیده ى از نیکان، سومىِ خورشید و ماه، دختر بهترین انسان، مادر امامان بزرگوار، پاک و خالص از تیرگى ها و کدورت ها و به رغم منکران و ناباورانش برگزیده از سوى خداوند است که به جواهر جلال و شکوه آراسته و بر بلندترین رتبه هاى کمال جاى گرفته و بر تمامى زنان و مردان برترى یافته است، درود خداوند بر او و بر پدر و شوهر و فرزندانش که سروران سر بلند و برجسته و وارثان نبوت و کتابند. سلام و شرافت و گرامى داشت و عظمت بر آنها ارزانی باد.(2)

پی‌نوشت‌ها:
(1). مناقب، ابن شهر آشوب، ج 3 ص 357- 358.
(2). کشف الغمه ، چاپ تبریز، ج 1ص448.

منبع: فاطمه زهرا (سلام اله علیها) شادمانی دل پیامبر (صلی الله علیه و آله)، احمد رحمانی همدانی، ترجمه: سیّد حسن افتخار زاده، دفتر تحقیقات و انتشارات بدر، قم، 1376 ه.ش، چاپ سوّم، صص 60-58.