چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

طلاق همواره يكى از دغدغه‌هاى زنان امروزه است، براى كنترل و تعديل آن ‏چه راه حلّى وجود دارد؟

پاسخ :
طلاق كه ويرانگر نظام خانواده است و در شرع اسلام از مبغوض‏ترين حلال‏ها مى‏باشد، همواره ‏مايه سلب آرامش اعضاى خانواده مخصوصاً زن خواهد بود. براى تعديل آن - كه فقط در موارد ضرورت ‏يعنى بعد از بى‏ثمر بودن نصايح اخلاقى و سودمند نبودن حكميّت افراد صالح از دو طرف انجام ‏مى‏پذيرد - راه‏‎ ‎علاجى پيش‏بينى شده است كه در برخى از آنها همان شروط ضمن عقد و كنترل ‏كردن محدوده طلاق و رها ننمودن مرد در هر گونه تصميم‏گيرى خام و ناروا بوده و قسمت مهمّ آن در ‏برقرارى جاذبه عقلى نه غريزى و استوار كردن وِداد قلبى نه قالبى مى‏باشد كه به طور لازم در ‏بعضى از فصول گذشته بازگو شد، يعنى تا معناى آيه مباركه « ... وجعل بينكم مودّةً ورحمةً » جامه ‏عمل نپوشد و فضيلت اخلاق جايگاه خود را در تحكيم اصول خانوادگى باز نكند و تا حيثيّت زن به ‏عنوان حق‏اللَّه شناخته نشود، هرگز موادّ و تبصره‏هاى حقوقى فراوان ضامن تحكيم اصول خانوادگى ‏و نجات آن از غائله هائله طلاق نخواهد بود، نشانه، آن كشورهاى به دور از اخلاق است كه با ‏داشتن قانون كافى، در اثر فقدان فضائل اخلاقى و كمبود روح وِداد و رحمت الهى، شيرازه خانوادگى ‏در آنها چندان دوامى ندارد.‏
‎ ‎اهتمام اسلام به اصول خانواده و تحذير آن از طلاق، با بررسى احكام و شرايط و حدود آن كاملاً ‏معلوم مى‏شود، مثلاً يكى از شرايط صحت طلاق، حضور دو فرد عادل است كه اگر دو شاهد مزبور ‏عادل نبودند طلاق باطل است گرچه طلاق دهنده به حكم يا موضوع آگاه نبوده باشد، به طورى كه ‏اگر بعد از اجراى طلاق، معلوم شود كه يكى از آن دو نفر اصلاً عادل نبود يا در ظرف استماع طلاق و ‏حضور در جلسه آن عادل نبوده است، طلاق باطل خواهد بود.‏
‎ ‎جريان اشتراط صحت طلاق به عدالت شاهد، نظير اشتراط صحت نماز جماعت به عدالت امام ‏جماعت نيست، زيرا در آنجا احراز عدالت شرط است نه خود عدالت، لذا كشف خلاف در آنجا راه ‏ندارد، يعنى اگر بعداً معلوم شود كه امام جماعت عادل نبود، شرط صحت اقتدا كه احراز عدالت ‏است از بين نرفته بود بلكه عدالت كه شرط نبود مفقود بود، يعنى آنچه شرط بود، محقق شد و آنچه ‏محقق نشد، شرط نبود برخلاف اعتبار عدالت در شاهدان صحنه طلاق كه خود عدالت شرط ‏مى‏باشد نه احراز آن.‏
‎ ‎و چون شرايط صحت طلاق زياد و تحصيل آن آسان نيست، لذا قهراً طلاق در اسلام به سهولت ‏محقق نمى‏شود، و براى اهتمام ديگر به جريان طلاق رواياتى از اهل بيت عصمت و طهارت عليهم ‏السلام رسيده است كه اگر ولايت امور مسلمين به دست ما باشد ما حتماً آنها را با شمشير وادار ‏مى‏كنيم كه در طلاق همه شرايط صحت آن را رعايت كنند، از حضرت امام باقر عليه السلام رسيده ‏است كه‎:‎
‎ »‎لا يصلح النّاس فى الطلاق الّا بالسّيف ولو ولّيتهم لرددتهم الى كتاب اللَّه عزّوجلّ»(1).‏

‏(1)‏‎ ‎وسائل الشيعه، كتاب طلاق، باب 6 از ابواب مقدمات طلاق و شرايط آن‏‎.‎

‏( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئينه جلال و جمال، صفحات 361 ـ 363.)‏