چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

در باره زندگي و شخصيت آية اللّه سيد حسين بروجردى قدس سره توضيح دهيد؟

پاسخ :
آية اللّه سيد حسين بروجردى قدس سره
ايشان در سال 1292 ه ق در بروجرد ديده به جهان گشود- تحصيلات مقدماتى را در مدرسه نوربخش وطن خود به پايان رسانيد و براى ادامه تحصيلات خويش به حوزه علميه اصفهان سفر نمود و در حجره پسر عموى خود آقا نوح‏الدين در مدرسه صدر اقامت گزيد و نه سال تمام از محضر اساتيدى چون آقا سيد محمدباقر درچه‏اى، ملّامحمد كاشى، ابوالمعالى كلباسى، سيد محمدتقى مدرس و ميرزا جهانگير قشقايى بهره‏ها برد استادان گرانمايه‏اى كه هر يك به گونه‏اى سيد حسين را از عنايت خويش بهره‏مند ساختند و در شكل‏گيرى شخصيت گوهر گرانبهاى خاندان طباطبايى دخالت داشتند،
او در 22 سالگى به امر پدر بزرگوار خويش ازدواج كرد و براى تكميل اندوخته‏هاى خود در حالى كه مجتهدى جوان شمرده‏مى‏شد در 28 سالگى عازم حوزه علميه نجف اشرف گشت و خود را در برابر تابش مستقيم آفتاب دانش مرجع وارسته آية اللّه العظمى محمدكاظم آخوند خراسانى قرار داد
به زودى نظرهاى بجا و قابل تأمل او توجه استاد بزرگ حوزه نجف را جلب كرد و ميان آنها پيوندى ناگسستنى پديد آورد،
آن بزرگمرد 8 سال در حريم حضرت اميرعليه السلام اقامت گزيد و علاوه بر آخوند خراسانى از بزرگانى چون شيخ الشريعه اصفهانى و سيد محمدكاظم يزدى بهره كافى برد و در سال 1329 ه ق با استقبال پرشور مردم به زادگاهش گام نهاد و در بروجرد بساط تدريس و ارشاد مردم گسترد و مرجعيت آن مرد الهى در منطقه گسترش يافت همزمان با اوج‏گيرى اعتراضهاى مؤمنان عليه رضاخان و هجرت اعتراض آميز روحانيان كشور به قم او به يارى روحانيت شتافت و با بلند شمردن شأن مؤسس حوزه علميه قم آية اللّه العظمى حائرى (ره) همه جا او را مطرح مى‏نمود و به دولتيان گفت شما با ايشان تماس بگيريد من هم اگر كارى داشتم از طريق آن جناب با شما در ميان مى‏نهم، با ورود حاج آقا حسين قمى به تهران و امر به معروف و نهى منكر ايشان نسبت به كردار دولت به تهران تلگراف زد كه: اگر دولت سخن آية اللّه قمى را نپذيرد به پايتخت خواهد رفت و مسئوليت فرجام چنين اقدامى تنها به عهده دولت است،
در سال 1363 ه ق بيمار شد و هفتاد روز در بيمارستان فيروز آبادى تهران بسترى گرديد چون او از بند بيمارى رهايى يافت با دو پيشنهاد روبرو شد از يك سو نمايندگان بروجرد براى باز گرداندنش پياپى به تهران مى‏شتافتند و از سوى ديگر دانشوران ساكن قم او را به زندگى در حريم حضرت معصومه فرا مى‏خواندند كه سرانجام آفتاب رخشان فقاهت در چهاردهم محرم 1364 ه ق از افق قم برآمد و جهان را از نور دانش و گرماى معنويت خود سرشار ساخت، با رحلت مرجع بزرگوار حضرت آية اللّه العظمى سيد ابوالحسن اصفهانى مرجعيت گوهر يگانه بروجرد فراگير شد و مؤمنان از هر سو به آن فقيه وارسته مراجعه كردند
بدون شك اين مرد الهى و مجتهد بزرگ زير باران پيوسته امدادها و عنايتهاى فرا مادى قرار داشت
براى مثال حضرت آية اللّه حاج شيخ على‏اكبر نهاوندى كه خود از بزرگان روحانيت شيعه به شمار مى‏آمد پس از واگذار نمودن محراب خويش به آية اللّه بروجردى به نجف شتافت، مرجع شيعيان جهان حضرت آية اللّه سيد ابوالحسن اصفهانى كه از بيمارى رنج مى‏برد به ناگاه جناب نهاوندى را به جاى خود براى اقامه جماعت فرستاد شيخ نهاوندى مى‏گويد: شب اوّلى كه به جاى ايشان براى خواندن نماز جماعت رفتم وقتى بر سجاده قرار گرفتم آوايى شنيدم كه فرمود: «عظَّمت ولدى عظمتك» فرزندم را بزرگ داشتى من نيز تو را بزرگ داشتم،
برگشتم به همه سو نگاه كردم مردم در صفهاى جماعت نشسته بودند كسى جز من پيام غيبى را در نيافته بود،
كردار آن مرجع وارسته به ويژه در سالهاى زندگى قم دليل روشنى بر معنويت و همراهى پيوسته تأييد الهى با فقيه فروتن بروجرد است و شاگردان آن سيد بزرگ از نسل امام سجاد از كرامات و شگفتى‏هاى معنوى فراوانى پرده برداشته‏اند
آية اللّه بروجردى خدمات فراوانى به مسلمانان سراسر جهان نمود كه تأسيس بيش از هزار مسجد، مدرسه، بيمارستان، كتابخانه، گرمابه در ايران، عراق، لبنان، آفريقا و اروپا از آن جمله شمرده مى‏شود
او مرجع شيعيان جهان گشته بود و حتى بزرگترين عالمان حوزه‏هاى علميه مخصوصاً حوزه علميه قم كه در رأس آنها آية اللّه سيد محمدتقى خوانسارى و سيد صدرالدين صدر و آية اللّه حجت بودند امور را به ايشان واگذار نموده
بودند شاهان شيعه و سنى برايش هديه مى‏فرستادند به عنوان مثال زمانى ملك سعود پادشاه حجاز يك چمدان بزرگ حاوى پانزده نسخه قرآن كريم، قطعاتى از پرده خانه خدا و چيزهاى گرانبهاى ديگر نزد آن دانشمند وارسته گسيل داشت، سرور فقيهان شيعه تنها قرآنها و پرده كعبه را پذيرفت و باقى را همراه نامه‏اى به ملك سعود بازگرداند و گفت چون هديه نمى‏پذيرم اين را نيز نمى‏توانم قبول كنم ولى ناگزير قرآن و پرده كعبه را مى‏پذيرم و باقى را به رسم هديه به شما باز مى‏گردانم تا هنگام دعا به يادم باشيد،
بيش از 19 اثر علمى ارزشمند از آية اللّه بروجردى به جاى مانده كه كتاب گران سنگ «جامع احاديث شيعه» در 20 جلد يكى از آنها است،
خدمات علمى آن عالم بزرگ به حدّى بود كه به جرأت مى‏توان گفت اكثر علماء و مراجع تقليد اين زمان از خرمن علم او خوشه چينى كرده‏اند، آية اللّه العظمى اراكى، گلپايگانى و امام خمينى (قدس) از آن جمله‏اند. سرانجام آن مرد سراسر نور و معنويت در سن 93 سالگى در سيزدهم شوّال 1380 ه ق برابر با دهم فروردين 1340 ه ش براى هميشه چشم از جهان فرو بست و در مسجد اعظم قم كه خود بنياد نهاده بود در جوار بارگاه ملكوتى حضرت معصومه‏عليها السلام به خاك سپرده شد.
پرسمان