چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

استاد من سعی می کرد بگوید که مسلمانان در مورد سیره پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) با هم اتفاق نظر ندارند و منبع درستی به جز قرآن وجود ندارد . البته قرآن اطلاعات چندانی در مورد زندگی حضرت محمد بن عبد الله به ما نمی دهد.

پاسخ :
در نقل وقایع تاریخی گر چه اختلافات زیادی وجود دارد اما راههایی برای شناخت حقایق تاریخی و رسیدن به واقعیات وجود دارد. اگر یک محقق از شیوه صحیح تحقیقی استفاده کند می‌تواند به حقایق تاریخی دست یابد.
راهکارهای زیر می‌تواند برای دستیابی به حقایق اسلامی مفید باشد:
1. کارهایی که در حکومت‌هایی که بعد از پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) به وجود آمد نظیر بنی امیه و بنی العباس را نمی‌تواند ضرورتا مستند به اسلام دانست و آن را یک عملی اسلامی تلقی کرد.
2. آن چه در تاریخ آمده است را نباید صد در صد پذیرفت و مورد تأیید قرارداد.
3. نقدها و تحلیل‌هایی را که از اسلام شده است اعم از دانشمندان قدیم و جدید نباید صد در صد صحیح تلقی کرد.
4. نباید با ذهنیت قبلی سراغ تاریخ رفت و تاریخ را طبق عقاید و ذهنیت های خود تحلیل و بررسی کرد.
5. نباید از شیوه‌های غیر اسلامی در در تحلیل اسلام استفاده کرد مانند شیوه‌های مستشرقین، ناسیونالیستی، مادی‌گرایی و ....
6. باید اصول و قواعدی را که برای نقل روایات و اخبار و... وضع شده دقیقا رعایت کرد.