چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

من در حدود دو سال و شش ماه پيش بعد از تشخيص غده مخچه تحت عمل جراحي قرار گرفتم. درجه آن بين 2 تا 3 تشخيص داده شده، مقداري از نوع غده را پيش يک پروفسور متخصص در انگليس فرستادم که ايشان درجه غده را يک شمرده است. تا الان خدا را شکر موردي نداشته‌ام به جز يک مقدار فلج سمت راست صورتم که بعد از عمل ايجاد شد. چقدر احتمال برگشت غده با توجه به نوع و درجه آن وجود دارد؟ من براي فلج صورتم يک دوره فيزيوتراپي انجام دادم که کمي بهبود يافت. آيا طب سوزني مي‌تواند در اين امر بهتر جواب دهد؟

پاسخ :
غده‌هايي که در مخچه قرار مي‌گيرند يا از جنس خود مخچه هستند و يا از جنس ساختمان‌هايي که اطراف مخچه‌اند و آن را مي‌پوشانند. غده‌هايي که از جنس مخچه‌اند همگي بدخيم هستند. اما درجه بدخيمي آنها متعدد است؛ با اينکه بدخيم‌ترين سلول‌هاي سيستم عصبي را در اين ناحيه داريم در عوض، خوش‌رفتارترين غدد بدخيم را نيز در اينجا داريم که روند بسيار کندي دارند. اين غده‌اي که شما پرسش کرده‌ايد، نوع آستروسيتوم درجه يک است. ساليان سال ممکن است همراه شما باشد ولي برايتان مشکلي ايجاد نکند و بعد از جراحي عمر طبيعي نيز داشته باشيد. غدد يا تومورهايي که از عناصر تشکيل‌دهنده اطراف مخچه يعني حفره خلفي ايجاد مي‌شود، اغلب خوش‌خيم‌ترند و با عمل جراحي درمان قطعي و کاملي را پيدا مي‌کنند (البته اگر اين غده‌ها در جاهاي بدي نباشند غده‌اي خوش‌خيم در محل بدخيم) احتمال برگشت يا عود به عوامل متعددي بستگي دارد. مهم‌ترين آن، درجه بدخيمي تومور است که معيار آن براساس سازمان بهداشت جهاني تعيين شده اينکه کسي بگويد تومور شما درجه دو و ديگري بگويد درجه سه امکان‌پذير است. اين مساله به چشم و خطاي چشم بستگي دارد. اگر عود در ماه‌هاي بعد جراحي انجام شد، گوياي اين است که رفتار تومور رفتار خوبي نيست و امکان دارد درجه تومور مغزي دو باشد اما رفتار تند و تيزي داشته باشد اما تومور ديگري درجه دو داشته باشد اما رفتار کند و آرام‌تري داشته باشد. هر چقدر امکان برگشت و زمان عود از موقع جراحي فاصله بگيرد، نشان مي‌دهد که رفتار غيرخشن و آرام است. راجع به فلج نيمه صورت: در جراحي حفره خلفي که مخچه، يکي از محتويات آن است، امکان فلج صورت هست چون عصب هفتم که شکل صورت را مي‌سازد، از محتويات حفره خلفي سرچشمه مي‌گيرد و امکان صدمه به آن در حين جراحي وجود دارد البته برگشت آن امکان‌پذير است. راجع به فيزيوتراپي بايد طبق دستور ايشان ادامه دهيد اما طب سوزني فقط در درمان دردهاي مزمن تاييد شده مي‌باشد.
www.salamat.com