دوشنبه، 24 بهمن 1390

پرسش :

تأثير قرآن كريم بر رياضيات، فيزيك، هندسه و ساير علوم چه بوده است؟

پاسخ :
از آن جا كه قرآن به عنوان معجزه جاودان به پيامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، داده شده، حاوي معجزات فراواني است كه به گوشه هايي اشاره مي‏كنيم:
1 - قرآن، دليل بر صدق ادعاي پيامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، در نبوت مي‏باشد، چرا كه مي‏فرمايد: "قل لئن اجتمعت الانس و الجن علي ان ياتوا بمثل هذا القرآن لا يأتون بمثله".(1) و يا "ان كنتم في ريب مما نزلنا علي عبدنا فأتوا بسورة من مثله".(2)
2 - اعجاز قرآن از جهت فصاحت و بلاغت، به عبارتي خالي بودن قرآن از حروف و كلمات سنگين و نامأنوس و بد آهنگ و ناموزون و تعبيرات ركيك و سبك و نفرت‏انگيز، به علاوه تناسب كلام با مقتضاي حال.
3 - اعجاز قرآن از نظر معارف الهي، كه در بر دارنده مسائل مربوط به ذات پاك خدا و اسماء و صفات او و معاد و عقايد مذهبي است كه يكي از محك‏هاي آزمايش اديان حق از باطل مي‏باشد.
4 - اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اكتشافات علمي، چرا كه مي‏فرمايد: "و نزلنا عليك الكتاب تبيانا لكل شيئي".(3)
و در بر دارنده مسائلي از علوم طبيعي است كه مسلّم است و منطبق با قواعد علمي امروز مي‏باشد كه بطور خلاصه به آن‏ها مي‏پردازيم:
1 - قرآن و جاذبه عمومي،
در آيه دوم سوره رعد به آن اشاره شده است. در اين آيه مي‏فرمايد: آسمان بدون ستوني است كه آن را مشاهده كنيد. در ذيل اين آيه در روايتي از امام رضا(علیه السلام) مي‏خوانيم: "در آن جا (آسمان) ستون هايي هست، ولي شما آن را نمي‏بينيد".(1)
2 - قرآن و آفرينش جهان،
كه در آيه يازدهم سوره فصلت و آيه سي انبياء به آن اشاره شده است و حاوي نكات زير مي‏باشد:
الف) جهان در آغاز به صورت گاز و دود بود.
ب) جهان در آغاز به هم پيوسته بود، سپس كرات آسماني از هم جدا شدند.
ج) آغاز آفرينش موجودات زنده از آب است.
3 - حركت زمين،
كه در آيه هشتاد و هشت سوره نمل به آن اشاره شده است.
4 - حركت منظومه شمسي،
در آيات سي و هشتم و چهلم، سوره يس به آن اشاره شده است.
5 - گسترش جهان،
در آيه چهل و هفتم سوره ذاريات به آن اشاره شده است.
6 - زندگي در كرات ديگر،
كه در آيه بيست و نهم سوره شوري به آن اشاره شده است، در حالي كه مي‏دانيم حيات و زندگي، مخصوص كره زمين نيست.
7 - آفرينش كوه‏ها،
كه در سوره نحل، آيه پانزدهم و در نبأ، آيات ششم و هفتم و در مرسلات آيه بيست و هفت و در لقمان، آيه دهم به آن اشاره شده است.
8 - زوجيت گياهان، كه در پنج آيه به آن اشاره شده است:
الف) آيه دهم لقمان،
ب) آيه هفتم شعرا،
ج) آيه هفتم ق،
د) آيه پنجم حج،
ه) آيه پنجاه و سوم طه،
9 - زوجيت عمومي،
كه در آيه چهل و نهم ذاريات و سي ششم يس به آن اشاره شده است.
10 - پرده برداري از تطورات جنين،
كه در آيه دوم سوره انسان و آيات بيستم تا بيست و سوم مرسلات و چهاردهم مؤمنون به آن اشاره شده است.
11 - سخن گفتن از أثرات مهم جو زمين،
در آيات سي و دوم انبياء و هفتاد و نهم نحل و يكصد و بيست و پنج انعام.
12 - علل نزول باران و تگرگ،
آيه چهل و سوم سوره نور.
13 - رابطه رعد و برق و باران،
در آيات بيست و چهاروم روم و دوازدهم رعد.
14 - قانون توازن،
در آيه نوزدهم سوره حجر.
15 - قانون تلقيح،
در آيه بيست و دوم سوره حجر.
16 - راه تشخيص هويت انسان،
در آيات سوم و چهارم قيامت.
17 - پرده برداري از عظت آفرينش آسمان‏ها،
در آية پنجاه و هفت سوره مؤمن.
18 - قاره‏هاي ناشناخته،
در آيه هفدهم الرحم و سي و هشت زخرف.
19 - كرويت زمين،
در آيات يكصد و سي و هفت اعراف و يكصد و سي و هفت صافات و چهلم معارج.(4)
قرآن اعجازهاي فراوان ديگري از نظر تاريخ و وضع قوانين و اخبار غيبي و عدم تضاد و اختلاف و غيره دارد كه مي‏توانيد به كتاب‏هاي علوم روز و اعجاز قرآن و تفسير پيام قرآن، آيت اللَّه مكارم شيرازي و تفسير بيان مرحوم آيت اللَّه خوئي و تفاسير ديگر امثال تفسير نمونه و تفسير الميزان مراجعه نموده و از درياي بيكران قرآن بهره‏مند گرديد.
پي نوشت‏ها:
1 - اسراء (17)، آيه 88.
2 - يونس (10)، آيه(38).
3 - نحل (16)، آيد 89.
4 - آيت اللَّه خويي، بيان در علوم و مسائل كلي قرآن، ج اول، ص 73 - 170، با تلخيص؛ آيت اللَّه مكارم شيرازي، پيام قرآن، ج هشتم، ص 75 - 327، با تلخيص.
eporsesh.com